Stigle nove cene goriva na pumpama!

12.05.2023

10:15

0

Autor: S. G.

Uredba o ograničenju cena goriva, po kojoj se svakog petka usklađuju cene derivata u maloprodaji, važi do kraja maja

Stigle nove cene goriva na pumpama!
Ilustracija - Copyright Profimedia

Cene nafte na svetskom tržištu i ove nedelje su u padu, a kao uzrok navodi se neočekivani rast zaliha nafte u Americi.

Tako je u Londonu sredinom nedelje cena sirove nafte "brent" bila manja za oko 0,7 odsto i iznosila je 76,92 dolara po barelu. U Njujorku je cena svetle sirove nafte takođe pala za isti procenat i spustila se na 73,22 dolara po barelu.

Prema podacima sajta oilprice.com, koji pokazuje cene nafte u realnom vremenu, jutros je nafta brent pala na 74,4 dolara, a američka WTI nafta na oko 70,4 dolara po barelu.

U skladu sa tim, očekivalo se da i u Srbiji danas dođe do pojeftinjenja naftnih derivata, što se i dogodilo. Tako će litar benzina BMB95 koštati maksimalno 173 dinara, a evrodizela 180 dinara po litru.

S obzirom na to da je do danas benzin BMB95 koštao najviše 175 dinara, a evrodizel 182 dinara po litru, obe vrste derivata pojeftinile su za po dva dinara.

Kako se određuje cena

U Srbiji su maloprodajne cene na pumpama određene prema Uredbi o ograničenju cena goriva, koja je doneta još sredinom februara prošle godine, a kojoj se važnost produžava svakog meseca, pa tako je i sada prolongirana do kraja maja.

Uredba propisuje da se cena derivata formira na osnovu srednje veleprodajne cene koju utvrđuje Ministarstvo energetike i rudarstva. Ova cena se zasniva na prosečnoj veleprodajnoj ceni u Srbiji, na koju se dodaje odobrena maloprodajna marža i PDV.

Za formiranje veleprodajne cene ne uzima se u obzir fabrička cena domaće rafinerije, već prosek kotacija cena određenog goriva na berzi za tržište Mediterana (PLATTS CIF Mediteran, za luku u Đenovi/Laveri).

Cenu koju odredi Ministarstvo energetike potvrđuje Ministarstvo unutrašnje trgovine, i kada je ono objavi na svom sajtu, petkom najkasnije do 15 časova, ona postaje zvanična cena za sledećih sedam dana.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike