Majkrosoft zamrzava plate zbog krize

11.05.2023

11:35

0

Finansijski izveštaj kompanije za prvi kvartal bio je bolji od očekivanog

Majkrosoft zamrzava plate zbog krize
Majkrosoft - Copyright Pixabay

Majkrosoft (Microsoft) je ove godine odlučio da zamrzne plate svim radnicima sa punim radnim vremenom kako bi pokušao da se izbori sa makroekonomskim teškoćama. Kompanija Majkrosoft je ovim potezom postala najnoviji američki tehnološki gigant koji je stegao kaiš u vreme sve veće neizvesnosti.

Generalni direktor Satya Nadella je u internom memorandumu objasnio taj potez kao neophodan za stvaranje "dovoljno sredstava" za ulaganje u veliko pomeranje ka veštačkoj inteligenciji. Majkrosoft je već povećavao plate u 2022. godini, dodao je on.

Kompanija će, međutim, razmotriti povećanje zarada za radnike plaćene po satu, uz zadržavanje sistema bonusa i nagrađivanja putem akcija, ali neće biti "prekomernog finansiranja", rekao je Nadella bez detaljnijeg objašnjenja.

- Kao kompanija prepoznajemo da snalaženje kroz dinamično ekonomsko okruženje i velike tehnološke promene zahtevaju od nas da donesemo ključne odluke o tome kako ulažemo u naše ljude - naveo je portparol kompanije.

Insajder je prvi izvestio o zamrzavanju plata u sredu.

Tehnološke kompanije su smanjile broj radnika i srezale troškove na svetskom nivou kako bi nadomestile slabu potražnju potrošača i ojačale finansije uoči potencijalne recesije. Ove godine, Majkrosoft je počeo da otpušta hiljade radnika, pridruživši se kompanijama poput Meta Platforms i Amazon.

Softverski gigant je prošlog meseca saopštio da su kvartalni profit i prodaja nadmašili projekcije, i da planira da napravi veliki zaokret ka veštačkoj inteligenciji. To uključuje nove investicije od 10 milijardi dolara u četbot kompanije OpenAI i internet pretraživač Bing.

- Kao viši menadžment, ovu odluku ne shvatamo olako, pošto smo je razmatrali nekoliko meseci. Ove godine ekonomski uslovi su veoma različiti po mnogim parametrima, uključujući potražnju kupaca, tržište rada i investicije potrebne za sledeći ciklus inovacija - rekao je Nadella u saopštenju.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike