Kinezi ponovo iznenadili svet

13.04.2023

10:38

0

Spoljna trgovina Kine neočekivano porasla u prvom kvartalu ove godine

Kinezi ponovo iznenadili svet
Ilustracija - Copyright Tanjug/AP Photo/Andy Wong

Ukupan kineski uvoz i izvoz robe u prvom kvartalu 2023. godine povećan je za 4,8 odsto u odnosu na prošlu godinu, preokrenuvši pad od 0,8 odsto u prva dva meseca ove godine, pokazali su danas zvanični podaci.

Ono što je još neočekivanije je da je izvoz skočio za 14,8 odsto (u dolarima), iako su očekivanja analitičara bila da će pasti kao i u prethodnih šest meseci, piše Blumberg (Bloomberg).

Čak je i uvoz prošao bolje od očekivanog, sa padom od 1,4 odsto umesto 6,4 odsto. To je Kinezima napravilo suficit veći od 88 milijardi dolara u jednom mesecu.

Ubrzanje rasta nakon „zero-kovida“

Nakon pada od sedam odsto u januaru u odnosu na prethodnu godinu, spoljna trgovina Kine je porasla osam odsto u februaru, a 15,5 odsto u martu, prenosi Kineski međunarodni radio.

Stopa rasta u prvom kvartalu se ubrzala za 2,6 odsto u odnosu na tempo zebeležen u četvrtom kvartalu prošle godine, prema podacima Opšte uprave carina (GAC).

- Kineska spoljna trgovina je pokazala otpornost u prvom kvartalu. Stabilan rast je postavio osnovu za unapređivanje stabilnosti i poboljšanje kvaliteta spoljne trgovine tokom cele godine - rekao je Lju Dalijang, zvaničnik GAC-a.

U prva tri meseca, izvoz je porastao za 8,4 odsto na godišnjem nivou  - na 5,65 biliona juana (oko 823 milijarde američkih dolara), dok je uvoz porastao za 0,2 odsto.

Tokom ovog perioda, Udruženje nacija jugoistočne Azije (ASEAN) je ostalo najveći trgovinski partner Kine. Trgovinska razmena Kine sa zemljama ASEAN-a je porasla za 16,1 odsto na godišnjem nivou.

Trgovinska razmena sa zemljama duž Pojasa i puta skočila je za 16,8 odsto na godišnjem nivou, dok je trgovina sa ostalim članicama Regionalnog sveobuhvatnog ekonomskog partnerstva u tom periodu  porasla za 7,3 odsto.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike