SAD uvele nove sankcije iranskim petrohemijskim proizvođačima: Na meti šest kompanija iz Irana, kao i tri iz Malezije i Singapura

09.02.2023

23:55

0

SAD ostaju fokusirane na izvor nezakonitih prihoda Teherana i nastaviće da sprovode sankcije protiv onih koji namerno olakšavaju ovu trgovinu

SAD uvele nove sankcije iranskim petrohemijskim proizvođačima: Na meti šest kompanija iz Irana, kao i tri iz Malezije i Singapura
Ilustracija - Copyright AP Photo/Vahid Salemi, File

SAD su danas uvele sankcije kompanijama koje su optužile da igraju ključnu ulogu u proizvodnji, prodaji i isporuci iranskih petrohemijskih proizvoda i nafte kupcima u Aziji.

Ministarstvo finansija SAD je u saopštenju navelo da se na meti snakcija našlo šest iranskih petrohemijskih proizvođača ili njihovih podružnica i tri kompanije u Maleziji i Singapuru zbog proizvodnje, prodaje i isporuke petrohemijskih proizvoda i nafte vrednih na stotine milione dolara, preneo je Rojters.

- Iran se sve više okreće kupcima u istočnoj Aziji za prodaju svojih petrohemijskih proizvoda i naftnih derivata, što je u suprotnosti sa sankcijama SAD - naveo je u saopštenju podsekretar u Ministartsvu finansija za terorizam i finansijsku obaveštajnu službu Brajan Nelson.

SAD ostaju fokusirane na izvor nezakonitih prihoda Teherana i nastaviće da sprovode sankcije protiv onih koji namerno olakšavaju ovu trgovinu, istakao je Nelson.

Među sankcionisanim iranskim kompanijama su petrohemijski proizvođač Amir Kabir Petrohemikal (AKPC), njegova podružnica Simorg Petrohemikal i četiri podružnice Marun Petrohemikal koje su ranije sankcionisane.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike