Sutra ističe rok za plaćanje poreza na imovinu: Za kašnjenje paprene kamate!

13.02.2023

08:39

0

Autor: 24sedam

Porez se plaća u četiri rate: prva do 14. februara, druga do 15. maja, treća do 14. avgusta i četvrta rata se plaća do 14. novembra

Sutra ističe rok za plaćanje poreza na imovinu: Za kašnjenje paprene kamate!
Ilustracija - Copyright Pixabay

Prva rata poreza na imovinu građana za ovu godinu na naplatu dospeva 14. februara, a na šalterima Uprave za trezor plaćanje može da se obavi i platnom karticom.

Inače, porez se plaća u četiri rate: prva do 14. februara, druga do 15. maja, treća do 14. avgusta i četvrta rata se plaća do 14. novembra, kao i ranijih godina. Međutim, za kašnjenje plaćanja nema opravdanja, pa ni za one obveznike koji još uvek nisu dobili rešenje od lokalnih samouprava jer je tako zakonom regulisano.

To znači da će se svim građanima koji kasne u plaćanju poreza za svaki dan kašnjenja obračunavati zatezna kamata, koja je oko 10 odsto na godišnjem nivou, ali postoji i rizik da plate kaznu od 50.000 dinara po neplaćenom kvartalu.

Inače, Narodna banka je objavila da na šalterima Uprave za trezor pri Ministarstvu finansija, porez na imovinu, čiji rok dospeva u utorak,  građani mogu da plate i sa „dina karticom“ i to bez plaćanja provizije.

Iz NBS navode da se ovom karticom bez provizije, na šalterima Uprave može platiti i porez na dohodak građana, porez na promet motornih vozila, porez na dohodak građana na prihod od poljoprivrede i šumarstva kao i doprinosi za obavezno socijalno osiguranje poljoprivrednika.

„Dinom“ na šalterima Uprave za trezor mogu se, uz niske provizije, platiti i računi za struju, objedinjeni komunalni računi u beogradskom preduzeću „Infostan tehnologije” kao i kod novosadske „Informatike”, zatim računi „Telekoma Srbije“ i slično.

Kada je reč o porezu na imovinu građana, iz NBS podsećaju da se on može platiti i skeniranjem NBS IPS QR koda na rešenjima na kojima je pripremljen ovaj kod, korišćenjem mobilne aplikacije banke u kojoj obveznik poreza ima račun.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike