Globalni minimalni porez za kompanije doneo bi 220 milijardi dolara!

19.01.2023

15:17

0

Autor: 24sedam

OECD je procenila da bi uvođenje globalnog minimalnog poreza na dobit kompanija donelo vladama dodatnih 220 milijardi dolara godišnjeg prihoda

Globalni minimalni porez za kompanije doneo bi 220 milijardi dolara!
Ilustracija - Copyright Profimedia

Uvođenje globalnog minimalnog poreza na dobit kompanija donelo bi vladama dodatnih 220 milijardi dolara godišnjeg prihoda, pokazuje analiza Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Naime, radi se o znatno većem iznosu od prvobitno procenjenih 150 milijardi dolara, koliko bi donelo uvođenje poreske stope od 15 odsto.

Više od 130 zemalja, koje predstavljaju 90 odsto svetske ekonomije, pristalo je da uvede nižu granicu poreza na dobit preduzeća 2021. godine, čime žele da spreče multinacionalne kompanije u traženju niskih poreskih stopa, prenosi francuska novinska agencija AFP.

Minimalna globalna poreska stopa poznata je kao drugi stub poreske reforme koju predviđa OECD. Prvi stub, koji predviđa oporezivanje kompanija na kojima ostvaruju dobit radi suzbijanja utaje poreza, a usmeren je prvenstveno na digitalne divove, još nije dovršen.

Takođe, OECD je povećao svoju procenu iznosa godišnje dobiti koja bi mogla potpasti pod odredbe prvog stuba, sa 125 milijardi dolara na 200 milijardi dolara. To bi stvorilo 13 do 36 milijardi dolara dodatnih poreskih prihoda, što bi takođe značajno pomoglo zemljama s niskim i srednjim prihodima.

Glavni sekretar OECD-a, Matijas Korman, istakao je u saopštenju za javnost da je međunarodna zajednica postigla značajan napredak u sprovođenju ovih reformi, koje bi trebale da osiguraju pravednije međunarodne poreske aranžmane i bolje funkcionisanje u digitalizovanoj i globalizovanoj svetskoj privredi.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike