Berzanska cena zlata stalno raste, potražnja veća za 500 odsto

06.02.2023

08:47

0

Kod nas se dosta traže dukati pa je u poslednje vreme primećeno da recimo malih i velikih dukata Franca Jozefa i nema, navode stručnjaci

Berzanska cena zlata stalno raste, potražnja veća za 500 odsto
Ilustracija/Zlatne poluge - Copyright Unsplash

Berzanska cena zlata stalno raste, od 2013. godine je povećana čak za 91 odsto, što znači da raste oko 10 odsto godišnje, izjavio je danas stručnjak za trgovinu zlatom Ljuba Jakić uz ocenu da se zlato osvedočilo i ovekovečilo i da ljudi veruju u njega.

- Tako je još od Babilona kada je za uncu zlata moglo da se kupi 300 vekni hleba, a isti odnos je ostao i danas u Evropi. Tržište zlata se razvilo, a firma iz koje dolazim Insignitus gold bila je pionir tržišta zlatom i na našu inicijativu je ukinut PDV na investiciono zlato 2017. godine čime je tržište potpuno legalizovano i otvoreno i praktično je eksplodiralo - rekao je on za Tanjug.

Ocenio je da su pandemija kovida i rat u Ukrajini izazvali ogromnu potražnju za zlatom u svetu koja je povećana za više od 500 odsto, a da je bilo perioda kada je ona povećavana i za 800 procenata.

- Tražnja je ogromna i snabdevanje je otežano i usporeno. Kod nas se dosta traže dukati pa je u poslednje vreme primećeno da recimo malih i velikih dukata Franca Jozefa i nema - rekao je Jakić.

Istakao je da nije pristalica kriptovaluta iz jednostavnog razloga jer je, kako je rekao, prinos plemenitih metala za poslednjih pet godina u odnosu na kriptovalute mnogo bolji.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike