Mali očekuje usporavanje inflacije: "To će značiti postepen izlazak iz krize"

16.01.2023

07:46

0

Autor: J. S. J.

Zabeleženo je usporavanje inflacije i u EU, koja je naš najveći partner

Mali očekuje usporavanje inflacije: "To će značiti postepen izlazak iz krize"
Siniša Mali - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da očekuje usporavanje inflacije, što će označiti i postepeni izlazak iz krize koju, kako je istakao, nismo mi izazvali.

Mali je za RTS rekao da smo dosegli pik inflacije i da se, iako je zabeležen rast inflacije u prošloj godini, ona u novembru i decembru izjednačila.

- Zabeleženo je usporavanje inflacije i u EU, koja je naš najveći partner. Očekujem u mesecima pred nama da će inflacija ići nadole - rekao je ministar Mali.

Stub monetarne politike stabilan devizni kurs

Profimedia
 

 

Ministar je izjavio da je stub naše monetarne politike stabilan devizni kurs, da imamo dosad najveće devizne rezerve i rezerve u zlatu.

Mali je naglasio da se ceo svet suočava sa velikom krizom, koja je počela 2020. s koronavirusom, zatim poremećajima u lancima snabdevanja, skokom cena energenata i na kraju konfliktom u Ukrajini.

Podelio je i dobru vest i rekao da je Srbija zabeležila rast BDP-a od 2,3 do 2,5 odsto.

- Prvi put u istoriji BDP nam je iznad 60 milijardi evra, dok je 2012. iznosio 33 milijarde. To je skoro duplo više. Deficit budžeta je na 3,3 odsto, što je izuzetan rezultat, imajući u vidu izdvajanja za nabavku struje i gasa - rekao je Mali.

Udeo javnog duga je 55,2 odsto, što je, dodaje on, daleko ispod nivoa Mastrihta od 60 odsto, a na računu Srbije je preko 300 milijardi dinara.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike