Zašto direktor železnice ima tri plate premijera?

23.12.2022

12:00

0

Autor: 24sedam

U Nemačkoj pojedini političari zgranuti platama vodećih ljudi u državnim kompanijama

Zašto direktor železnice ima tri plate premijera?
Ilustracija - Copyright Profimedia

Nemački parlamentarci kritikuju stanje u kome direktori državnih kompanija zarađuju mnogo više od političara koji vode zemlju.

- U poređenju sa platom direktora Nemačke železnice, plata kancelara Olafa Šolca deluje kao da je reč o volontiranju - navodi poslanik Jan Korte, iz opozicione stranke Levica.

Navodi se i primer da bi, kao direktor Savezne štamparije, kancelar bi imao mnogo manje stresno radno mesto a više nego duplu platu.

Dokaz da i u razvijenoj demokratiji Nemačke ima jakih populističkih struja među političarima pokazuje i stav nekih poslanika parlamenta da menadžeri u državnim firmama ne mogu da imaju višu godišnju platu od kancelara, koji zarađuje oko 360.000 evra bruto ili ministar spoljnih poslova, koji dobija oko 200.000 evra.

Ekonomskim odnosima nevični parlamentarci se pitaju čime je opravdana plata direktora Nemačkih železnica, koja nakon poslednje povišice iznosi gotovo milion evra, ili direktora državne štamparije od gotovo 863.000 evra bruto.

Odgovor iz Vlade je jednostavan - plate u državnim kompanijama moraju biti konkurentne platama u kompanijama na slobodnom tržištu. Inače će se na konkurse za državne firme prijavljivati samo oni koje uspešne privatne kompanije ne žele da vide u svojim redovima. Drugim rečima, novcem i zajedničkom imovinom poreskih obveznika tada bi upravljao drugorazredni kadar.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike