Plate će snažno rasti ali...: U ECB nisu mnogo optimistični

10.01.2023

08:50

0

Autor: 24sedam

Realne plate su manje nego pre izbijanja kovida a biće još manje, prognoziraju u Evropskoj centralnoj banci

Plate će snažno rasti ali...: U ECB nisu mnogo optimistični
Ilustracija - Copyright Profimedia/Pixabay

Plate u eurozoni su znatno niže nego u doba pre izbijanja pandemije koronavirusa a verovatno će se još smanjiti u predstojećim mesecima i dalje velikog rasta, upozorila je juče Evropska centralna banka.

Nagli oporavak privrede nakon otkaza i smanjivanja obima rada u vreme pandemije, izazvala je nestašicu radne snage i snažan rast plata, posebno u sektoru transporta i ugostiteljstva ali je taj trend iz 2020. i početka 2021. godine nestao.

Identičan rast realne i nominalne plate „pobedile“ su cene već u u prvom tromesečju 2021. godine, kada su realne plate počele da zaostaju zbog inflacije, kaže ECB.

U 2021. inflacija je ubrzala zbog poskupljenja energije i problema u nabavci dobara i usluga u okruženju otvaranja ekonomije nakon ukidanja pandemijskih ograničenja. Rezultat je bio sve dublji jaz između realnih i nominalnih plata.

Zbog toga se kupovna moć građana smanjila toliko da je u drugom tromesečju prošle godine bila oko 3,6 posto niža nego u četvrtom tromesečju 2019, poslednjem pred izbijanje kovida, utvrdila je ECB u Ekonomskom biltenu.

- Realne plate sada su znatno niže no što su bile pre pandemije i verovatno će se dodatno smanjiti u idućim mesecima. To bi moglo potakne sindikate da u idućim rundama pregovora zahtevaju veća povećanja plata, posebno u sektorima s slabije plaćenim radnicima – prognoziraju u centralnoj banci EU.

Procenjuju da će nominalne plate vrlo snažno rasti i u idućim tromesečjima, u poređenju da istorijski nivoima.

- To odražava robusna tržišta rada na koja do sada nisu u većoj meri uticali usporavanje privrede, podizanje minimalnih plata i blago približavanje plata visokim stopama inflacije – zaključuju u ECB.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike