Cigarete skuplje 10 dinara: Po cenama se približavamo Evropi

01.07.2022

07:21

0

Autor: G.M.Š.

Duvanski proizvodi od danas su zbog većih akciza skuplji

Cigarete skuplje 10 dinara: Po cenama se približavamo Evropi
Copyright Foto; Pixabay/ Ralf Kunze

Cigarete su do danas skuplje u Srbiji zbog uvećanja akcize, koja se u skladu sa akciznim kalendarom koriguje svakih šest meseci.

Kao i svakog januara i jula, akciza je povećana i ovoga puta je skok sa 79,75 na 81,25 dinara po paklici, dakle za dinar i po, a ona će se do kraja 2025. godine, shodno dinamici korekcije dva puta godišnje, povećati još šest puta.

Proporcionalna akzica od 33 odsto, ostaje nepromenjena po stopi, ali kako se povećava cena zbog nominalne akcize tako je i njen deo u ceni veći.

Cilj ovih izmena jeste usklađivanje sa standardima Evropske unije (EU) po kojima bi do 2025. godine i kod nas prihod države na 1.000 komada cigareta trebalo da se poveća sa 70 evra, koliko je sada, bar na 90 evra.

Tada će pušači u Srbiji po ceni dostići prosek zemalja EU. Srećom, prosek jer u nekim zemljama, poput Irske, paklica je devet evra, u Austriji prosečno više od pet, u Italiji 4,9, Sloveniji 3,7…

U Srbiji tako sada, na primer, „ld“ košta 300 dinara, „vinston“ 330, „ronhil“ 350 dinara a „danhil“ 430.

Povećava se i iakzica na tečnosti za punjenje elektronskih cigareta, za dinar po kubnom milimetru. Više cene plaćaće i oni koji koriste nesagorevajući duvan, gde će paklica takođe poskupeti u proseku za 10 dinara.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike