Ex-Yu u privrednom padu: Samo Srbija i Slovenija štrče

16.06.2021

14:27 >> 14:30

0

Pad BDP-a Crne Gore nadovezao se na loše vesti iz Hrvatske i Makedonije

Ex-Yu u privrednom padu: Samo Srbija i Slovenija štrče
Copyright Unsplash/Alli-Elder

Bruto domaći proizvod (BDP) Crne Gore pao je u prvom kvartalu 2021. godine za 6,4 odsto, pokazuju preliminarni podaci agencije za statistiku Monstat.

Ova vest zabrinjavajuća je jer pokazuje spori oporavak od krize izazvane pandemijom a odnosi se na period koji se poredi sa tri prošlogodišnja meseca u kojima još nije bilo uticaja korone. Brojke iz drugog kvartala će svakako biti bolje, ali one zbog korone i zaustavljanja privrede prošlog proleća, neće biti pravi odraz post-kovid stanja.

Crnogorski BDP je u prvom tromesečju iznosio 865 miliona evra, dok je u istom periodu prošle godine bio vredan 917,4 miliona evra, prenosi portal Bankar.me.

Pročitajte još:

Od zemalja u regionu, nekada u sastavu SFR Jugoslavije, u prva tri meseca ove godine jedino Srbija i Slovenija zabeležile kvartalni privredni rast i to od 1,7 procenata, odnosno 1,6 odsto.

Hrvatska privreda je u periodu januar – mart pala za 0,7 posto, a makedonska za 1,9 procenata, dok statistički podaci za BiH još nisu objavljeni.

Crnogorci i Hrvati realno bolje rezultate mogu očekivati tek ako se zahukta turistička sezona, što nije izvesno s obzirom na još potpuno neregulisanu evropsku situaciju sa jednostavnim prelaskom granica.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike