Cene gasa u Evropi će ostati visoke!

26.12.2022

15:51

0

Potpredsednik ruske vlade Aleksandar Novak istakao je da imamo dvostruke fluktuacije cena nafte, sa 65 na 130 dolara za barela i da je situacija sa gasom ista

Cene gasa u Evropi će ostati visoke!
Ilustracija - Copyright Pixabay

Cene gasa u Evropi će zbog nestašice ostati visoke, neće se vratiti na nivoe s početka 2021. godine na 200-250 dolara za 1.000 kubnih metara, izjavio je potpredsednik ruske vlade Aleksandar Novak u intervjuu za TASS.

- Kretanje cena će u velikoj meri odrediti vremenske prilike tokom zime, ali će one kratkoročno ostati visoke zbog oskudne ponude. Ne vidim kako bi mogle da se vrate na nivoe s početka 2021. od 200-250 dolara za 1.000 kubnih metara - rekao je on.

Generalno, Novak je situaciju s cenama energenata ocenio kao izuzetno volatilnu, i smatra da će se taj trend nastaviti u 2023. i za gas i za naftu.

- Trenutno vidimo pojačanu volatilnost. Videli smo dvostruke fluktuacije cena nafte, sa 65 na 130 dolara za barel. Ista situacija je i sa gasom - dodao je on.

Prema Novakovim rečima, zapadne sankcije su uzrok skoka cena.

- Niko nije mogao da predvidi ove bezumne postupke zapadnih lidera kada su davane prognoze da će nafta biti oko 50-60 dolara za barel. Embargo na isporuku ruskih naftnih derivata u Evropu stupa na snagu u februaru, da vidimo kako će tada izgledati cene dizela - rekao je potredsednik ruske vlade.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike