Za pet do 10 godina svet će se suočiti sa nestašicom energenata

25.12.2022

10:10

0

Novak je istakao i da se ruski energenti ne mogu zameniti, niti isključiti sa svetskog tržišta

Za pet do 10 godina svet će se suočiti sa nestašicom energenata
Aleksandar Novak - Copyright Profimedia

Svet će se za pet do 10 godina suočiti sa nedostatkom energenata, jer zapadne naftne i gasne kompanije nedovoljno investiraju, smatra potpredsednik ruske vlade Aleksandar Novak.

U intervjuu za agenciju TASS, Novak je ocenio da bi dobit od dividendi, kompanije trebalo da preusmeravaju u investicije i tako odgovore na poteze svojih vlada.

"Mnoge zapadne naftne i gasne kompanije već su oprezne prema svim ovim procesima i preusmeravaju sredstva na kupovinu akcija, umesto da investiraju. Zbog smanjenja obima investicija, EU u budućnosti neće imati dovoljno energetskih resursa, a svet će se suočiti sa nestašicama i novim ciklusom krize", predočio je Novak.

On je istakao i da se ruski energenti ne mogu zameniti, niti isključiti sa svetskog tržišta.

"Očigledno je da će potrošnja energije samo rasti u budućnosti, tako da ne mogu da zamislim kako bi svetska ekonomija izgledala bez naših energenata. Niko ne može da nas zameni, to je nemoguće. Štaviše, ne mogu da zamislim svet bez našeg učešća u energetskom tržišu. U tom pogledu, optimisti smo i postavili smo ambiciozne ciljeve", rekao je Novak sinoć za TASS.

Prema njegovim rečima, ''Rusija je najveći svetski igrač na polju energetike''.

Novak je naveo da se Rusija bavi petrohemijom i hidrogenom, da razvija tradicionalnu i novu energetsku industriju i ima jedinstvenu ekspertizu, tehnologiju i iskustvo u sektoru nuklearne energije.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike