Srbija dobila budžet za 2023.

09.12.2022

10:35

0

Srpski parlament je usvojio budžeta za 2023. godinu, najvažniji zakon koji može doneti u godini

Srbija dobila budžet za 2023.
Ministar finansija Siniša Mali - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

Skupština Srbije danas je usvojila budžet za 2023. godinu, nakon što je najvažniji finansijski zakon usvojen sa 156 glasova za, dok je protiv bilo 58 od 223 prisutnih poslanika.

U državnoj kasi za sledeću godinu predviđeni su ukupni prihodi u iznosu od 1.843 milijarde dinara (15,7 milijardi evra) i rashodi 2.107 milijardi dinara (17,95).

Poreski prihodi planirani su u iznosu od 1.592,8 milijardi dinara, a neporeski u iznosu 200,1 milijardu dinara. U strukturi ukupnih prihoda, poreski prihodi iznose 86,4 odsto, dok neporeski prihodi iznose 10,9 odsto ukupnih prihoda budžeta Srbije.

Procenjeni nivo javnog duga na nivou opšte države smanjuje se i do kraja 2023. godine zadržava na nivou od 56,1 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), a očekuje se da rast BDP-a sledeće godine bude 2,5 odsto.

Budžet je, kako je istaknuto iz Ministarstva finansija, planiran konzervativno i u odnosu na ovogodišnji rebalansirani je uvećan za 7,8 odsto u odnosu na ovu godinu „iako se očekuje prosečna inflaciju od 11,1 odsto".

Ministar finansija Siniša Mali je pred glasanje o budžetu rekao šta se njime dobija.

- Želim da vas obavestim da, ako glasate za ovaj budžet, da ste glasali za povećanje plata u javnom sektoru, izglasaćete povećanje penzija za 20,8 odsto, iznad rasta inflacije. Izglasaćete dalje rasterećenje zarada kada su poslodavci u pitanju, čime doprinosimo daljem zapošljavanju i novim radnim mestima, izglasaćete i povećanje minimalne zarade kao i prosečnu platu na kraju sledeće godine od 830 evra- rekao je Mali.

On je naveo da će, ukoliko poslanici budu dali podršku, glasati i za nastavak ogromnog investicionog ciklusa.

- Izglasaćete i veliku rezervu da se borimo sa energetskom krizom, tako da građani, ni privreda, nemaju problem sa dostupnošću gasa...Glasaćete i za rekordan iznos budžeta za poljoprivrednike, zdravstvo, prosvetu, kulturu, sport, koji doprinosi daljem rastu naše ekonomije u svim sferama - rekao je Mali na kraju rasprave o Predlogu budžeta za sledeću godinu.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike