Da li je i danas gorivo u Srbiji pojeftinilo: Evo šta čeka vozače!

09.12.2022

10:43

0

Autor: S. G.

Cena nafte mesecima u padu, a to se odražava i na cenu derivata kod nas

Da li je i danas gorivo u Srbiji pojeftinilo: Evo šta čeka vozače!
Cene naftnih derivata za ovu nedelju - Copyright Profimedia

Cena nafte na svetskim berzama i dalje je u padu, pa je tako danas prepodne cena fjučersa brenta na berzi iznosila samo 76 dolara, a američke WTI 71,4 dolara po barelu, pokazuju podaci sa portala oilprice.com.

Cena 'crnog zlata' je u konstantnom padu od juna ove godine, a nije je podigla ni zabrana uvoza ruske nafte u EU brodovima, kao ni ograničenje prodajne cene ruske nafte koja može da se transportuje brodovima na 60 dolara, što je aktuelno od 6. decembra.

U skladu sa tim, i cena naftnih derivata u Srbiji "išla je silaznom putanjom“, što se očekuje i ovog petka. Prema najnovijim cenama derivata, to se i desilo jer će benzin BMB95 narednih sedam dana koštati najviše 171 dinar po litru, a evrodizel maksimum 201 dinar.

Ilustracija: 24sedam/G.M.Š.
 

Podsetimo da je do danas BMB95 koštao najviše 175 dinara po litru, a evrodizel 205 dinara. To znači da je BMB pojeftinio za četiri dinara, kao i dizel.

Naftna formula

Od donošenja Uredbe o ograničenju cena goriva (koja će važiti do kraja ove godine), maloprodajna cena derivata na benzinskim pumpama formira se na osnovu srednje veleprodajne cene koju utvrđuje Ministarstvo energetike i rudarstva. Sve to potvrđuje Ministarstvo unutrašnje trgovine, koje i objavljuje cenu za sledećih sedam dana svakog petka do 15 časova.

Iaka Srbija ima svoju rafineriju u kojoj proizvodi i benzin i dizel, veleprodajna cena se formira na osnovu naftne formule koja prati cene derivata nafte na mediteranskom tržištu (PLATS CIF Mediteran, za luku u Đenovi/Laveri), a čije se kretanje, posebno kod dizela, razlikuju od kretanja cene nafte na berzi.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike