Turska blokira rusku naftu: Gomilaju se tankeri u Crnom moru

09.12.2022

08:21

0

Broj tankera koji čekaju u Crnom moru da prođu kroz Bosforski moreuz, na putu ka Sredozemnom moru, porastao je na 20, saopštila je danas pomorska agencija "Tribeka"

Turska blokira rusku naftu: Gomilaju se tankeri u Crnom moru
Gužva u brodskom saobraćaju - Copyright Profimedia

Broj tankera sa naftom, sa ruskom zastavom, gomila se u Crnom moru je je Turska uvela kontrolu obaveznog osiguranja za tranzit kroz Bosforski moreuz i tokom pristajanja u turske luke.

Zbog novih propisa koje od početka meseca sprovode turske vlasti, izazvan je zastoj u pomorskom saobraćaju, navodi Rojters.

Ankara zahteva od svih tankera koji prolaze kroz moreuze da imaju odgovarajuće brodsko osiguranje. Međutim, usled uvođenja embarga na rusku naftu, ruski tankeri mogu da konkurišu za zapadna pomorska osiguranja samo ukoliko pristaju na limit prodajne cene od 60 dolara po barelu.

Pretpostavlja se da je nedostatak odgovarajućih osiguranja razlog što je veliki broj naftnih tankera blokiran u blizini turskih moreuza, objavio je "Fajnenšel tajms".

Ranije je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Aleksandar Gruško izjavio da je Rusija zabrinuta zbog zadržavanja ruskih naftnih tankera u Bosforskom moreuzu i da raspravlja o tom pitanju sa turskim osiguravajućim i transportnim kompanijama.    

Cena nafte je odlučena u okviru G7, a cenovni maksimum od 60 dolara je odredila EU. Ta cena je trenutno ona koja odgovara stvarnoj ceni ruske nafte koja se, zbog sankcija Rusiji, inače prodaje sa velikim diskontom u odnosu na cenu koju bi redovno postigla na berzi. Međutim, Moskva iz principa ne pristaje na formalno administrativno ograničenje cene njenih energenata, a protiv limita su i veliki grčki brodovlasnici, koji drže veći deo globalne flote.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike