Cene otišle na plus 15 odsto: Inflacija se ne smiruje

14.11.2022

11:30

0

Autor: 24sedam

Mesečni nivo cena u oktobru je podignut za 1,9 odsto a godišnja inflacija sad je tri puta viša od gornje granice plana

Cene otišle na plus 15 odsto: Inflacija se ne smiruje
Ilustracija - Copyright Profimedia

Cene proizvoda i usluga za ličnu potrošnju porasle su u Srbiji u oktobru u proseku za 1,9 posto u odnosu na septembar. Time je inflacija na godišnjem nivou narasla na 15 odsto, objavio je danas Republički zavod za statistiku.

Oktobarska inflacija je u odnosu na poslednji mesec 2021. godine je veća za 13,5 odsto, navodi se u saopštenju.

U oktobru su na mesečnom nivou najviše su porasle cene restorana i hotela (4,1 odsto), zatim cene hrane i bezalkoholna pića (3,5 odsto), odeće i obuće (2,2), opreme za stan i tekuće održavanje (1,7), te stanovanja, vode, električne energije, gasa i ostalih goriva (1,5).

Obrazovanje je poskupelo za 1,3 odsto, transport za 0,6 odsto, rekreacija i kultura za 0,5 a alkoholna pića i duvan, komunikacije i zdravlje za po 0,2 odsto.

Cene ostalih proizvoda i usluga nisu se bitnije menjale, kaže zvanična statistika.

NBS pooštrila kamate

Zbog i dalje visoke inflacije za stabilnost cena zadužena Narodna banka Srbije je ovoga meseca podiugla referentnu kamatnu stipu na 4,5 odsto i tako ponovo poskupela dinar, odnosno novac i zaduživanje.

Redovni izveštaj o inflaciji NBS biće objavljen sutra, pa će se videti najnovije projekcije srpske centrlane banke o kretanju inflacije. Prema novembarskoj srednjoročnoj projekciji, ukupna inflacija ostaće povišena do kraja ove i početkom naredne godine, ali će se nakon toga naći na opadajućoj putanji, uz znatniji pad u drugoj polovini 2023. i povratak u granice cilja do kraja perioda projekcije, kažu iz NBS.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike