Gas od 1. januara skuplji 11 odsto?

17.11.2022

09:16

0

Autor: 24sedam

Iz “Srbijagasa“ najavljuju mogućnost da se promeni cena gasa s početkom sledeće godine

Gas od 1. januara skuplji 11 odsto?
Dušan Bajatović, generalni direktor Srbijagasa - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

Prema računici „Srbijagasa“ gas od 1. januara trebalo da poskupi 11 odsto, rekao ej Dušan Bajatović, generalni direktor tog državnog preduzeća.

- Prema internoj računici gas bi trebalo da poskupi 11 odsto i ta nova cena bi važila od 1. januara 2023. godine. To bi i dalje bila skoro najniža cena u Evropi jer bi je država nastavila da je subvencioniše - rekao je Bajatović za televizuju Hepi.

Bajatović je rekao da povećanje cena struje i gasa neće biti veliko već tako da i onaj ko ima minimalnu zaradu može platiti taj račun i račun za komunalije.

Prvi čovek „Srbijagasa“ je rekao da je to poskupljenje potrebno da bi „Srbijagas“ bio likvidan i da bi mogao da dobija kredite.

Dodao je da je to neophodno i zbog novog aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom, koji će tražiti poskupljenje i gasa i struje kako bi se popravila ulaganja u energetsku infrastrukturu.

Iz Vlade Srbije su dosad najalvjivali mogućnost nešto viših cena struje i gasa, ali ne pre kraja ove grejne sezone.

Obezbeđen gas

Srbija je, kako je rekao Bajatović, obezbedila još dve milijarde kubika gasa od Rusije po naftnoj formuli, a 1,2 milijarde iz drugih izvora.

Zalihe gasa koje su do sada obezbeđene u skladištima su, prema njegovim rečima, plaćene zahvaljujući tome što ima para u državnom budžetu.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike