Usporava inflacija: Češka vlada uspeva da se izbori sa cenama

10.11.2022

09:20

0

Autor: 24sedam

U Češkoj inflacija pala sa 18 odsto na 15,1 zbog intervencije i subvencija na tržištu

Usporava inflacija: Češka vlada uspeva da se izbori sa cenama
prag - Copyright AP Photo/Petr David Josek

Novčane i administrativne intervencije češke vlade na tržištu, pomoć građanima da lakše plate skupu energiju i zamrzavanje cena struje i gasa, usporile su inflaciju u toj zemlji.

Opšti nivo potrošačkih cena u oktobru je bio 15,1 odsto, što je za 2,9 procentnih poena manje nego u septembru.

- U oktobru su najveći uticaj na cene imale mere vlade za domaćinstva u vidu dodatka za trošak energije. Zahvaljujući tome i privremenom odustajanju od plaćanja za obnovljive izvore energije cene su smanjene u odnosu na prethodni mesec za 1,4 odsto", kazao je Pavel Šediva iz nacionalnog Zavoda za statistiku.

Inflaciju su najviše usporili manji troškovi stanovanja, dok su cene namirnica nastavile rast. Cene hleba i peciva povećane su za 29,1 odsto, mesa 26,6 odsto, jaja 52,8 odsto, voća 7,6 odsto, povrća 24,4 odsto a šećera 105,4 odsto u odnosu na isti mesec prethodne godine.

Potrošnja gasa ove jeseni od početka grejne sezone manja je za 28 odsto u odnosu na isti period 2021, čemu je pogodovalo i toplo vreme.

- Čeka nas normalna zima. Možda ćemo manje da grejemo a zbog inflacije ćemo kupovati manje poklona a jelke u baštama kuća biće bez rasvete ali čini se da smo za ovu zimu spremni najbolje koliko smo mogli - rekao je Sikela.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike