Stigle nove cene goriva za narednu nedelju!

10.11.2022

13:27

0

Autor: S. G.

Ove sedmice nove cene stigle su dan ranije zbog državnog praznika 11. novembra koji pada u petak

Stigle nove cene goriva za narednu nedelju!
Ilustracija - Copyright Profimedia

Cena nafte na svetskim berzama je ove nedelje oscilirala pa je sredinom sedmice prešla i 98 dolara po barelu (brent), da bi se juče i još više danas u toku dana spustila na oko 92 dolara, pokazuju podaci portala oilprice.

Kretanje cena nafte svakako se odražava i na tržište derivata u našoj zemlji gde svakog petka imamo usklađivanje cena. S obzirom na to da je sutra državni praznik, ove nedelje su nove cene izašle dan ranije.

Tako će, prema najnovijoj računici, bezolovni benzin BMB95 do narednog petka koštati najviše 186 dinara po litru, a evrodizel maksimum 222 dinara.

Podsetimo, bezolovni benzin BMB95 je do danas koštao četrii dinara manje - 182 dinara po litru, a evrodizelu je cena ostala ista - 222 dinara.

Cena benzina povećana je iako je cena nafte na svetskim tržištima proteklih nedelju dana bila u padu a dizela nije dirana iako je i tu cena danas za sedam odsto manja nego pre nedelju dana.

Inače, cene goriva se u Srbiji ograničavaju od donošnja prve uredbe o tome, sredinom februara meseca ove godine. Maloprodajna cena derivata formira se na osnovu srednje veleprodajne cene koju utvrđuje Ministarstvo energetike i rudarstva, a na tu cenu dodaje se trgovačka marža od sedam dinara.

Ilustracija: 24sedam/G.M.Š.
 

Ta cena se petkom, najkasnije do 13 časova, dostavlja Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, koje utvrđuje najviše maloprodrodajne cene.

Veleprodajna cena se formira na osnovu naftne formule koja prati cene derivata nafte na mediteranskom tržištu (PLATS CIF Mediteran, za luku u Đenovi), a čije se kretanje, posebno kod dizela, razlikuju od kretanja cene nafte na berzi.

Screenshot: Bloomberg
Na svetskim berzama cena brenta je u padu
Screenshot: Tradingview.com
A u padu je trenutno i cena dizela, koja je još vrlo kolebljiva na visokom nivou

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike