Narodna banka Srbije: Ne očekujemo značajniji efekat FED-ovog povećanja kamata

06.11.2022

12:31

0

NBS dodaje da ne treba očekivati značajan neposredan uticaj odluka FED-a na Srbiju s obzirom na to da je naša ekonomija više vezana za evro nego za dolar

Narodna banka Srbije: Ne očekujemo značajniji efekat FED-ovog povećanja kamata
Narodna banka Srbije - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Narodna banka Srbije ne ocekuje značajnije neposredne efekte nove odluke Federalnih rezervi SAD da povećaju referentne kamatne stope, s obzirom na to da je srpska ekonomija više vezana za evro nego za dolar a stepen zaduženosti privrede i građana u dolarima nije na značajnijem nivou, rečeno je u NBS-u.

U odgovoru o odluci FED-a donetoj u sredu da poveća referentne kamate, NBS navodi kako odluka u značajnoj meri oblikuje kretanja na globalnom finansijskom tržištu.

Navodi se da prvo utiču na međunarodne tokove kapitala.

- Ovakvim kretanjima su izložene kako veće ekonomije, tako i male i otvorene ekonomije u još značajnijoj meri, poput Srbije, navodi NBS.


NBS dodaje da ne treba očekivati značajan neposredan uticaj odluka FED-a na Srbiju s obzirom na to da je naša ekonomija više vezana za evro nego za dolar.

- Direktno „prelivanje“ mera FED-a na domaće tokove je ograničeno, s obzirom da je Srbija u prethodnim godinama značajno smanjila dolarski deo javnog duga, kao i da stepen zaduženosti privrede i građana u dolarima nije na značajnijem nivou, navodi NBS.

NBS dodaje da je pooštravanje monetarne politike FED-a, zajedno sa delovanjem globalnih geopolitičkih rizika, već uticalo u prethodnim mesecima na rast prinosa na državne obveznice zemalja u razvoju.

Dodaju da deluje i na preusmeravanje tokova portfolio investicija iz zemalja u usponu ka razvijenim zemljama.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

- U slučajevima određenih zemalja iz regiona navedeno je dovelo do deprecijacije lokalnih valuta, što nije slučaj u Srbiji - veoma je važno istaći da je relativna stabilnost kursa dinara prema evru u potpunosti očuvana, što bitno određuje dugoročnu atraktivnost naših hartija kod stranih portfolio investitora, navodi NBS.

NBS navodi da uprkos agresivnom ciklusu povećanja referentne stope FED-a u prethodnim mesecima, koja je od marta povećana za 375 baznih poena, u navedenom periodu je domaće tržište obveznica bilo relativno stabilno.

- Nije zabeležen značajniji odliv stranog portfolio kapitala, s obzirom da su ovakve odluke u najvećoj meri već bile očekivane od strane globalnih investitora. Sa druge strane, verujemo da priliv kapitala u vidu stranih direktnih investicija neće biti znatnije pogođen, zahvaljujući tome što ovaj tip investitora već važnost pridaje makroekonomskoj stabilnosti i komparativnim prednostima koje ostvaruje Srbija, navodi NBS.

Kako se navodi najveći deo rasta inflacije u Srbiji duguje se „uvoznoj inflaciji“, odnosno prelivanjem visokih svetskih cena na domaće cene, što je ocenjuje NBS proces koji se nalazi izvan naše kontrole.

- Upravo iz ovog razloga važno nam je da vodeće centralne banke deluju efikasno i ponovo uspostave kontrolu nad inflacionim pritiscima, što bi umanjilo i cenovne pritiske koji se prelivaju na našu zemlju, navodi NBS.

Narodna banka Srbije navodi da veoma pažljivo prati sve odluke FED-a i drugih vodećih centralnih banaka, uzimajući u obzir celovitost kako međunarodnih, tako i domaćih kretanja prilikom donošenja odluka.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike