Dolar stao nakon novog skoka kamate FED-a

03.11.2022

08:19

0

Kolebljivo kretanje američke i rezervne svetske valute nakon povećanja kamate centralne banke SAD

Dolar stao nakon novog skoka kamate FED-a
Džerom Pauel, prvi čovek Federalnih rezervi SAD - Copyright Tanjug/Brendan Smialowski/Pool via AP

Američki dolar je blago oslabio danas pošto investitori analiziraju mogućnost da Federalne rezerve (FED) nastave s većim podizanjem ključne kamate nego što se očekivalo.

Istovremeno, funta je ojačala uoči sastanka uprave Banke Engleske o monetarnoj politici.

FED je u sredu podigao referentnu stopu za 75 baznih poena na 3,75 do četiri odsto. Dolar je na tu vest prvo pao zbog nagoveštaja u saopštenju centralne banke SAD da će dalja povećanja kamate možda biti blaža, ali je povratio snagu nakon što je predsednik FED-a Džerom Pauel rekao da će borba protiv inflacije zahtevati dalji rast troškova zaduživanja, prenosi Rojters.

- Podaci koji su stigli od našeg poslednjeg sastanka ukazuju na to da će konačan nivo kamatne stope biti viši nego što se ranije predviđalo. Prerano je da se razmišlja o pauziranju... pred nama je i dalje put koji treba preći - rekao je Pauel novinarima.

Njegov "jastrebovski" stav razvejao je nade investitora o zaokretu ka manje agresivnoj monetarnoj politici i pogurao dolar naviše prema evru na jednonedeljni maksimum od 0,9810 dolara na ranom azijskom trgovanju.

Međutim, dolar se kasnije tokom sesije povukla i prema poslednjim podacima trguje se prema evru na nivou od 0,983 dolara.

Dolarski indeks, koji meri vrednost američke valute prema korpi šest rivala, pao je za 0,214 procenata na 111,880 poena, spustivši se dnevnog maksimuma od 112,19 poena, najvišeg u poslednjih sedam sesija.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike