Dolar čeka FED: Hoće li ponovo biti skok od 75 poena

02.11.2022

09:48

0

Američki dolar je nastavio danas da klizi prema glavnim konkurentima ali aktivnost trgovaca je uzdržana uoči odluke Federalnih rezervi (FED) o kamatnoj stopi

Dolar čeka FED: Hoće li ponovo biti skok od 75 poena
Ilustracija - Copyright AP Photo/Elise Amendola

Investitori širom sveta čekaju danas odluku Federalnih rezervi SAD o tome koliko će se oštro nastaviti zatezanje monetarne politike.

To zastajkivanje u odlukama se oseća i na dolaru, pa je dolarski indeks, koji meri vrednost američke valute prema korpi rivala, oslabio za 0,14 odsto na 111,32 poena, mada je to nedaleko od njegovog maksimalnog nivoa zabeleženog 25. oktobra od 111,78 bodova, izveštava Rojters.

 

Screenshot: Google Finance
 

Dolar je tokom noći porastao na azijskom trgovanju da bi na otvaranju evropskih tržišta odjednom potonuo, ali se zatim oporavio usled procena da američki ekonomski podaci ukazuju na nastavak cenovnih pritisaka, što je ublažilo spekulacije o zaokretu agresivnog povećanja kamatne stope FED-a.

Što se tiče odluke FED-a, svi očekuju povećanje kamatnih stopa samo je pitanje u kom obimu. Investitori uglavnom očekuju da će FED danas podići referentnu kamatnu stopu za 75 baznih poena (0,75 procentnih poena), četvrti put zaredom.

Međutim, procene na terminskim tržištima o tome da li će FED podići kamatu za 75 ili 50 baznih poena na sledećem, decembarskom sastanku su podeljena zbog nedavnih sugestija zvaničnika američke centralne banke o potencijalnom usporavanju zaoštravanja monetarne politike.

Dolarski indeks je ove godine porastao za više od 15 odsto usled snažnog podizanja ključne kamate FED-a, što je rezultovalo urušavanjem vrednosti drugih valuta i velikim pritiskom na globalnu ekonomiju.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike