Prsa u prsa: Evro se povratio na jedan dolar, ali crno mu se piše

24.08.2022

07:44

0

Autor: 24sedam

Panevropska valuta je na najnižem dvodecenijskom nivou prema američkoj a analitičari misle da bi mogao da sklizne još dublje

Prsa u prsa: Evro se povratio na jedan dolar, ali crno mu se piše
evri (2) - Copyright AP Photo/Michael Sohn

Evro je juče trgovan na paritetu manjem od jednog dolara da bi danas povratio vrednost i isplivao na „jedan prema jedan“.

Ovaj nivo evra je pod znakom pitanja za mnoge analitičare i neki su „definitivno naklonjeni tome da će depresirati“, prenosi CNBC stratege iz Siti banke.

Evro je juče na valutnim berzama vredeo 0,9903 dolara, i ne prognoziraju mu brzi oporavak.

- Naša prognoza i trgovačka pozicija sada jasno govore da smo definitivno naklonjeni tome da će evro depresirati sa tačke na kojoj je sada. Evro je sada veoma ranjiv – rekao je Luis Kosta, glavni strateg za CEEMEA oblast u Sitibanci.

Više je faktora u igri kada se porede evro i dolar, od sukoba u Ukrajini do inflacije u oba regiona koje primarno pokrivaju, SAD i EU.

Gas, inflacija, Kinezi...

Cene gasa su naglo skočile u Evropi u ponedeljak kada je Rusija najavila neplaniran servis gasovoda Severni tok 1, a toplotni udar je dodatno opteretio energetski sistem. Ali to su samo aktuelni problemi.

Screenshot: Bloomberg
 

 

Za celu sliku, kaže Kosta, treba gledati i mimo Evrope i SAD.

- Ne zaboravimo dodatni nivo kompleksnosti, recimo usporavanje ekonomije Kine koje očigledno pogađa više Evropu nego SAD – rekao je.

Zbog toga su i „implodirale“ namere i očekivanja iz maja da će Evropska centralna banka i Banka Engleske krenuti oštro u podizanje kamatnih stopa kako bi ohladile ekonomije i zaustavile inflaciju, kao što to čine Federalne rezerve u SAD.

I Jan Van den Aker iz globalne finansijske institucije „ING’s Roelof“, kaže da očekuje dalje razdvajanje u kamatnim stopama na dolar i evro, kao i slabljenje evra.

- Dolar je probio nivo od 103,6 a to je veoma važan horizont podrške. Postoji i dalji potencijal da evro padne, i za sledeće mesece to bi mogao da bude nivo od 0,8 do 0,75 dolara za jedan evro – kaže Van den Aker.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike