Očekivano oštro: ECB podigla kamate, poskupljuju evro-krediti

08.09.2022

14:39

0

Autor: 24sedam

Evropska centralna banka je podigla kamatne stope za 75 baznih poena

Očekivano oštro: ECB podigla kamate, poskupljuju evro-krediti
Ilustracija - Copyright Pixabay

Inflacija odavno više nije šala i sada je to morla da prizna i Evropska centralna banka (ECB) koja je podigla kamatnu stopu za čak 75 baznih poena. Kamatne stope nisu dirane godina, kada se pomeraju obično je to za četvrtinu procentnog poena (25 baznih poena) a sada je centralna banka EU stopu podigla tri puta više.

Za toliko referentne katne stope nisu skočile nikad od uvođenja evra 1999. godine. Ali ni to nije najcrnji podatak za investitore kojima je završila sezona jeftinog novca, kao ni za građane i firme koji bi da se zaduže.

ECB je saopštila da očekuje dalja povećanja jer bi „inflacija mogla da se poveća u bliskoj budućnosti“ i napomenula da se očekuje da će privreda „stagnirati kasnije tokom godine“.

Ideja ovako oštrog poteza ECB je da se kroz veće kamatne stope, koje će skokom pratiti referencu centalne banke, poveća trošak zaduživanja za potrošače, vlade i kompanije.

A kada su krediti skuplji, potencijalni dužnici će dvaput razmisliti da li da uzmu novac pod kamatu.

S manje kredita manje su i investicije, manja proizvodnja a ljudi manje kupuju, tako da ni cene ne mogu da idu naviše jer je kupaca, generalno, sve manje.

Međutim, ovaj potez hlađenja tražnje i inflacije ima i svoju mračnu stranu. Mnogi ekonomisti kažu da bi povećanje kamatnih stopa ECB moglo da produbi evropsku recesiju, u kojoj će većia zemalja Starog kontinenta upasti krajem ove i početkom 2023. godine.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike