Gde su najskuplji kompleksi stanova u Srbiji: Beograd na vodi tek treći

25.10.2022

17:35

0

Podaci RGZ o tržištu nekretnina u trećem kvartalu daju i neke neočekivane brojke o prosečnim cenama u novogradnji

Gde su najskuplji kompleksi stanova u Srbiji: Beograd na vodi tek treći
luksuzni stanovi - Copyright 24sedam/Goran Sivački/Katarina Mihajlović/Tanjug/Vladimir Sporčić

Ni neverovatnih 10.400 evra plaćenih po kvadratnom metru stana u Srbiji nije bilo dovoljno prestoničkom naselju Beograd na vodi da se plasira na prvo mesto liste najskupljih novoizgrađenih kompleksa za stanovanje u Srbiji, pokazuje nova lista Republičkog geodetskog zavoda.

Sa prosečnih 3.830 evra po kvadratu prodatog stana Beograd na vodi je na trećem mestu stambenih kompleksa u Srbiji po ceni stanova u novogradnji.

Na prvom, sa 4.222 evra po kvadratnom metru površine, nalazi se kompleks Depo rezidens, na poznatom beogradskom Bulevaru kralja Aleksandra. Ovom stambenom bloku dovoljno da opravda visoku cenu je izgleda bilo to što se nalazi na prestižnom Vračaru, iako stambeni kompleks još nije ni nikao iz zemlje.

Lokacija daje "pečat" ceni

Od Beograda na vodi u proseku je skuplji i kompleks Novi Dorćol, koji se gradi u blizini beogradske marine. Tu je prosečna cena kvadrata 3.865 evra, pokazuju podaci RGZ.

- Sve što je novo i u centru Beograda imaće visoku cenu. Vračar je ipak Vračar, a Depo je projektovan tako da, iako na prometnom Bulevaru, ima atrijum i zatvoren je kompleks, kao i K Distrikt na Ušću, tako da imate stanove koji su „izolovani“ od gradske vreve, funkcionalni, luksuzni, sa više kupatila... Tu i garaže imaju visoku cenu, jer taj deo grada u mestima za parkiranje veoma oskudeva, a nisu za tržište, već za stanare – kaže za 24sedam Kaća Lazarević, vlasnica istoimene beogradske agencije za nekretnine.

Ona napominje da se mora imati u vidu da se u ovakvim izveštajima radi o prosečnim cenama a da su one konkretne, za pojedinačne stanove, nešto drugo.

- Na Novom Dorćolu imate stanove i od 5.000 ili 6.000 evra po kvadratu kao što u Kuli Beograd imate od 9.000. Sve je relativna stvar. Tim pre, što investitori sada pokušavaju da opravdaju tako visoke cene time što daju nešto niže u najavi, kada zgrada ne postoji već samo građevinska dozvola. Kako odmiče gradnja, i cena stanova koji se prodaju se povećava da, kada bude gotova, više ni nemate šta da kupite – objašnjava naša sagovornica.

Ogromna razlika Beograd - unutrašnjost

Ovako paprene cene za građane Srbije koji imaju i prosečnu platu, očigledno su namenjene platežnim kupcima kojih u Beogradu ne manjka. Jer ne samo da su ove cene mnogo veće od proseka za glavni grad, čak i za novogradnju (2.285 evra kvadrat) nego su mnogo veće i od modernih kompleksa koji se grade u drugim velikim gradovima Srbije.

Tako je kvadrat u beogradskom Depou 2,5 puta skuplji nego u kompleksu Park Novi rezidens u Novom Sadu (prosečnih 1.718 evra) a čak 3,6 puta skuplji nego u kompleksu Novi Bubanj u Kragujevcu (prosečnih 1.170 evra kvadrat).

Ali ovde se radi o modernim kompleksima a ne o običnoj novogradnji. Kada se generalno pogledaju cene novogradnje po Srbiji, razlika po gradovima jeste velika ali ne toliko. Prosečni kvadrat novogradnje u Novom Sadu je 1.592 evra, što je 1,4 puta manje nego u Beogradu, u Nišu je 1.177 evra a u Kragujevcu 1.193 evra.

Ti odnosi bi mogli da se nadalje promene, jer različito se kreće broj kupoprodaja na tržištu nepokretnosti u Srbiji. Za godinu dana (kvartal na kvartal) u Kragujevcu je rast broja ugovora veći za 12,7 odsto, u Novom Sadu 2,9 odsto, dok u Beogradu i Nišu pada – 1,3 i 0,5 odsto.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike