Raste tržište nekretnina, u Gradu najavljuju i veći porez: Na ovim atraktivnim lokacijama ići će i do pet odsto

24.10.2022

18:05

0

Autor: 24sedam

Povećanje poreza najviše pet odsto, ali će nekom biti čak i smanjen

Raste tržište nekretnina, u Gradu najavljuju i veći porez: Na ovim atraktivnim lokacijama ići će i do pet odsto
Ilustracija - Copyright Pixabay

Na sednici Skupštine grada Beograda, u utorak, 25. oktobra, raspravljaće se, između ostalog, o urbanističkim planovima i porezu na imovinu.

Predsednik gradskog parlamenta Nikola Nikodijević podsetio je da je u proteklih godinu dana došlo do velikog skoka cena nekretnina, te poručio da će se nastojati da se taj skok ne odrazi toliko i na račune građana, na porez na imovinu za narednu godinu.

– Ograničićemo ih određenim propisima. U Beogradu su cene nekretnina „skočile” u poslednjih devet meseci, i onda se to automatski odrazi i na porez koji građani treba da plate, ali ćemo, naravno, voditi računa o trenutnoj ekonomskoj situaciji i gledati da to povećanje poreza ne bude više od pet odsto – poručio je Nikodijević.

Milos Tesic/ATAImages
 

Nikodijević je najavio da će povećanje poreza biti do pet odsto, nekom jedan, nekom dva, a nekom će biti čak i smanjene takse u odnosu na zonu u kojoj živi, rekao je Nikodijević.

Vračar, Novi Beograd i Stari grad i dalje najpopularnije lokacije

Đorđe Milinkov, stručnjak za nekretnine, kaže za 24sedam da se prilikom kupoprodaje uvek vodi računa o poreskoj skali, ali je i ukazao da na rast cena nekretnina utiču lokacija i atraktivnost samih objekata.

Tanjug/Dragan Kujundžić
 

- Vračar, Novi Beograd i određeni delovi Starog grada su najpopularnije lokacije, te predviđam da bi rast cena nekretnina, a samim tim i poreza, mogao da se očekuje upravo u ovim opštinama - naglašava Milinkov.

On dodaje da je u poslednjih nekoliko godina opalo interesovanje za "salonce" i stanove u starijim zgradama, dok je novogradnja dominantna prilikom izbora stana. Kao najpopularnije objekte i naselja izdvojio je Beograd na vodi i West 65.

Kada je reč o konkretnim lokacijama na kojim bi moglo doći do smanjenja poreza, Milinkov ističe da trenutno nema tu informaciju.

Inače, prema podacima Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) za prvu polovinu ove godine, prosečna cena u novogradnji u Beogradu bila je 2.237 evra po kvadratu, a u starogradnji nešto manje – 1.732 evra. Kada se radi o području cele zemlje, prosečna cena u tom periodu bila je 1.617 evra po kvadratu za novogradnju i 1.260 evra za starogradnju, pokazuju podaci RGZ.

Kako se navodi u njihovom izveštaju, cene novogradnje veće su za 11 odsto u odnosu na isti period prošle godine, a za 19 odsto u starogradnji.

Kada je reč o glavnom gradu, i tu je rast cena stanova evidentan, pa je tako novogradnja poskupela za 13 odsto, a starogradnja za 17 odsto. Inače, prema podacima RGZ, najskuplji kvadrat stana u Srbiji u prvom polugodištu 2022. bio je na lokaciji Beograd na vodi, i koštao je 9.545 evra po metru kvadratnom. U pitanju je novogradnja, a stan je površine 97 kvadrata. Najviša cena po kvadratu za starogradnju bila je 4.902 evra, koliko je plaćen stan na beogradskoj opštini Stari grad, površine 66 kvadrata.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike