Banke više ne primaju keš: Rajfajzen i Folksbanka uvode "samo onlajn" poslovanje

19.10.2022

09:01

0

Autor: 24sedam

Dve banke u Nemačkoj od decembra više neće primati gotov novac u svojim poslovnicama

Banke više ne primaju keš: Rajfajzen i Folksbanka uvode "samo onlajn" poslovanje
Ilustracija - Copyright Profimedia

Folksbanka i Rajfajzen banka u Nemačkoj od 1. decembra planiraju da ukinu gotovinski promet u svim svojim poslovnicama, što bi moglo da ima značajne posledice u celoj zemlji.

Uplate i isplate u poslovnici (šalter i bankomat) ubuduće više neće biti moguće, stoji u dopisu koji su klijenti primili od Rajfajzen banke, prenosi Fenixmagazin.de.

Ovakav razvoj događaja nije potpuno iznenađenje jer se gotovinska plaćanja već godinama konstantno smanjuju u Nemačkoj, dok se u nekim zemljama EU, poput Italije, i aktivno vodi kampanja da se smanje..

- To je logično vidljivo i na bankomatima. Nedavno smo imali samo dva posetitelja na sat - objašnjava Akim Bruner, izvršni direktor Rajfajzen banke.

Broj podizanja gotovine bio je manji od deset dnevno u svim poslovnicama Rajfajzen banke.

U Rajfajzen Hoktaunus, finansijskoj instituciji koja pripada Folksbanci, idu i radikalnije. Od 1. decembra zatvaraju sve fizičke poslovnice osim samog sedište banke.

Budući da se posebno ponašanje klijenata značajno promenilo poslednjih godina, Folks banka i Rajfajzen banka žele da preusmere plaćanje u digitalni sektor. „Samo digitalni“ računi se nude širom zemlje a saveti daju putem telefona ili u savetovalištima.

Da li to znači i da klijenti potpuno ostaju bez keša? Analiza kaže da zatvorena mesta za keš pri banakma ne bi trebala nužno da dovedu do praznih novčanika u džepu.

Bruner ukazuje da, na primer, mnogi supermarketi sada omogućuju besplatno podizanje gotovine. Trgovinski lanac „Reve“ čak ponegde u svojim radnjama nudi i usluge bankomata za kriptovalute.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike