Građanima savetuju: Pripremiti hranu i vodu... i imati keš

19.10.2022

07:32

0

Beč se sprema za blekaut, šta se savetuje građanima i kako se vežba za nestanak struje

Građanima savetuju: Pripremiti hranu i vodu... i imati keš
Beč - Copyright Pixabay

Predsednik Druge bečke opštine Leopoldštat Aleksander Nikolai rekao je za Tanjug da je Beč spreman za „zamračenja“ i da je sada najvažnija štednja struje gde god je to moguće.

Austrijski mediji već mesecima pišu o povećanoj opasnosti od dužeg nestanka struje  a u Drugoj opštini već su iskusili prvi „blekaut“. Nedavno su bili pogođeni kraćim prekidom snabdevanja električnom energijom, koje je pogodilo više hiljada domaćinstava, ali i stadion na kojem je trebalo da igra fudbalska reprezentacija Austrije.

Nikolai kaže da je velika razlika između prekida u elektromreži i blekauta.

- Iskakanja iz mreže smo imali i ranije. To se može dogoditi s vremena na vreme, na primer oštećenjem mreže tokom radova, ili zbog preopterećenja. Sve dok se kvar može brzo pronaći i sanirati, to je u redu - rekao je on.

Saveti građanima

Nikolai kaže da se mnogo priča o blekautu i da, s obzirom na aktuelnu situaciju rata u Ukrajini i energetske krize, o tome mora da se vodi računa i moraju se preduzeti odgovarajuće pripreme.

Zato, napominje, nije na odmet imati nekoliko litara vode rezerve u stanu, kao i konzerviranu hranu, i naravno, radio na baterije koji bi Austrijanci, savetuje on, trebalo da podese na stanicu "Oe3", preko koje će vlasti, u slučaju nepogode, obaveštavati građane.

Takođe, podseća da u slučaju blekauta neće raditi bankomati, pa bi bilo poželjno imati kod kuće i izvesnu količinu novca u gotovini.

Uveren je, međutim, da će snabdevanje strujom u Austriji, i Beču, ipak biti osigurano.

Nikolai ističe da u Beču građani neće imati problem sa vodom, jer je pritisak u vodovodu takav da će voda stizati do domaćinstava i kada nema struje.

Naglasio je da su u Beču, a tako i u opštini koju vodi, izvršene sve potrebne pripreme, posebno kako bi se građani oslobodili straha.

- Organizovali smo obuke u opštini, koje su držali vatrogasci, pripadnici policije, članovi kriznog štaba - dodao je Nikolai.

Na pitanje kako Beč postupa u aktuelnoj energetskoj krizi, Nikolai je rekao da je prednost glavnog grada Austrije što vlast, na čelu sa gradonačelnikom Mihaelom Ludvigom, ništa ne prepušta slučaju.

Ukazao je da grad već duže sprovodi različite aktivnosti u cilju uštede energije, na primer, kroz sanaciju zgrada i izvođenje radova, kako bi se smanjila potrošnja i rasipanje energije.

- Važno je dugoročno razmišljanje - podvukao je Nikolai.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike