I Srbiji poskupljuje ruski gas: U poslednjem kvartalu 420 evra

11.10.2022

09:52

0

Za poslednji kvartal cena će biti gotovo za 20 odsto veća nego što je bila do sada a poskupeće i u januaru

I Srbiji poskupljuje ruski gas: U poslednjem kvartalu 420 evra
Ilustracija - Copyright Pixabay Profimedia

Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović kaže da ruski gas sada plaćamo oko 353 evra za 1.000 kubika, a da će u poslednjem kvartalu, to jest do kraja godine, njegova cena biti oko 420 evra.

- Da smo sve količine gasa uzeli sa berze, mi bi sada morali da prodajemo gas šest do devet puta skuplje nego što ga sada prodajemo. Zahvaljujući dogovoru predsednika Aleksandra Vučica i ruskog predsednika Vladimira Putina, mi danas imamo prosečnu cenu na fakturi za ruski gas od 353 evra, u narednom kvartalu cena će biti oko 420 evra: U prvom kvartalu 2023. godine 1.000 kubnih metara koštaće 430 evra, a na kraju grejne sezone, odnosno u drugom kvartalu iduće godine, ukoliko ne bude nekih naftnih šokova (zbog naftne formule), cena će se kretati oko 388 evra - rekao je Bajatović.

On je, na nedavnom panelu pod nazivom "Energetska tranzicija - izazovi i perspektive energetskog i transportnog sektora" u okviru manifestacije „Elektrik vijekl dejs“ (EV Days) na Novosadskom sajmu, rekao da država plaća svu ostalu razliku za dodatne količine koje se nabavljaju po berzanskim cenama i da zato svi treba da štedimo energiju.

Bajatović je rekao da će gasa biti dovoljno i da su obezbeđene rezerve u podzemnom skladištu u Banatskom Dvoru, kao i u mađarskim skladištima gasa.

Potrebne veće rezerve

Ukazao je na neophodnost proširenja naših skladišnih kapaciteta, rekavši da će u toku sledeće godine biti prošireno skladište u Banatskom Dvoru na minimum 650 miliona kubnih metara, a možda i na kompletnih 750 miliona, koliko je planirano projektom proširenja sa ruskim partnerima.

Već ove godine, kako je rekao, u tom skladištu je utisnuto 550 miliona.

Bajatović je govorio i o izgradnji još jednog skladišta gasa u Srbiji, u Banatskom Itebeju, čiji će kapacitet biti između 800 miliona i milijardu kubika. Problem sa tim skladištem je, naveo je to u obraćanju naicji i predsednik Aleksandar Vučić, što još nema dogovora sa ruskim partnerima iz NIS-a (Gasproma), u čijem je vlasništvu taj prostor odakle se crpla nafta i gas, za budući rezervoar.

Naveo je da se sledeće godine očekuje završetak gasne interkonekcije Niš – Dimitrovgrad - Sofija, koja će nas spojiti sa terminalom u Aleksandropolisu, odakle ćemo dobijati gas iz uljnih škriljaca, pod uslovom da, kako je rekao, Amerikanci mogu toliko da podignu svoju proizvodnju, budući da su i sami veliki potrošači tog goriva.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike