Energetska kriza "lupa packe" Evropi: Salcburg "zavrnuo" toplu vodu deci u školama, Italija skratila grejnu sezonu

10.10.2022

08:25

0

Građani su zabrinuti zbog ovih odluka

Energetska kriza "lupa packe" Evropi: Salcburg "zavrnuo" toplu vodu deci u školama, Italija skratila grejnu sezonu
profimedia-0645106520 - Copyright Profimedia

Kako bi postigao cilj štednje energenata od 11 odsto, austrijski grad Salcburg odlučio se na spornu meru. Prema pisanju dnevnika "Salcburger Nahrihten", u javnim ustanovama biće "zavrnuta" topla voda, a to znači i u gradskim školama i obdaništima.


Izuzeci su samo vatrogasne stanice, kantine, škole za decu ometenu u razvoju, sobe za previjanje u obdaništima i tuševi u sportskim salama. Da deca u obdaništima i školama naredne zime treba da peru ruke hladnom vodom ne predstavlja nikakav problem gradskoj sekretarki Martini Berthold.
Pixabay
 

- Prilikom pranja ruke sa sapunom i hladnom vodom dobija se isti rezultat. Za održavanje higijene mogu se prilagoditi odgovarajuća sredstva - naglasila je ona.

Rekla je da hladna voda iz slavina nije "ledena planinska reka", već ima normalnu vodovodnu temperaturu, objasnila je Berhtold.

Na drugoj strani roditelji su zabrinuti i kažu da nije u redu da deca peru ruke hladnom vodom.

- Imaće hladne ruke i ubrzo više neće prati ruke - plaše se majke, prenosi list.

Problem je i što higijeničari u obdaništima i školama mogu da koriste samo hladnu vodu, pa se strahuje da će koristiti više hemijskih sredstava. Do sredine oktobra na odluku gradskih vlasti moguće je uložiti veto, a ako toga ne bude, ona stupa na snagu.

Pixabay
 

Italija skraćuje grejnu sezonu

Italijansko Ministarstvo za ekološku tranziciju potpisalo je novu uredbu o uštedi energije, kojom se pooštravaju ograničenja maksimalne temperature i skraćuje period grejanja na gas tokom zime.

Kako se navodi u saopštenju ministarstva, u zemlji će vreme grejanja tokom dana biti skraćeno za jedan sat, dok će ukupna zimska grejna sezona biti skraćena za 15 dana, tako što će „počefak grejne sezone biti odložen za osam dana, a završetak će biti sedam dana ranije”, izveštava portal Lokal Itali.

Uredbom se takođe pooštrava ograničenje maksimalne unutrašnje temperature u objektima, pri čemu se od preduzeća traži da ona ne prelazi 18 stepeni Celzijusovih (ranije je bilo predviđeno 19°C), a građani moraju da podese grejanje na maksimalno 19°C umesto prvobitno predviđenih na 20°C, prenosi Raša tudej.

Nova ograničenja se neće odnositi na „bogomolje, jaslice, vrtiće i bazene“ niti na „zgrade čiji se sistemi grejanja oslanjaju na obnovljive izvore energije“, saopštilo je ministarstvo.

Profimedia
 

Dodaje se da će „u slučaju izuzetno oštrih vremenskih prilika, lokalne vlasti imati ovlašćenje da dozvole grejanje van vremena utvrđenog uredbom“


Prema studiji nacionalnog regulatora električne energije ENEA, na koju s poziva Lokal Itali, nova ograničenja bi mogla da omoguće zemlji da uštedi čak 2,7 milijardi kubnih metara gasa tokom zimske sezone.

Novi plan za uštedu energije prati niz drugih mera koje imaju za cilj rešavanje energetske krize u zemlji. Italija se, zajedno sa drugim zemljama EU, bori s rekordno visokom inflacijom, vođenom uglavnom rastom cena energenata. Zemlja se oslanja na uvoz skoro 75 posto svoje energije. Početkom ove godine, uvozila je 40 procenata svog gasa iz Rusije, ali je u julu taj procenat opao na 25 posto zbog sankcija uvedenih Moskvi.

Italija je prošlog meseca ostala bez velikog dela isporuka gasa iz Rusije kada je Gasprom zaustavio protok gasovodom Severni tok 1.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike