Bosancima gas skuplji 23 odsto: Gasprom ponovo „korigovao“ cene

11.10.2022

08:46

0

Gaspromova cena gasa za FBiH ovoga puta povećana za 10 posto

Bosancima gas skuplji 23 odsto: Gasprom ponovo „korigovao“ cene
Ilustracija - Copyright Profimedia

„Gaspromova“ cena gasa za snabdevanje Bosne i Hercegovine u poslednjem kvartalu ove godine povećana je za deset posto, potvrdio je „Energoinvest“, uvoznik gasa za Federaciju BiH.

Iz kompanije su saopštili da je ruski dobavljač, „Gasprom Eksport“, korigovao cene prirodnog gasa pozivajući se na promene kretanja cena naftnih derivata u poslednjih devet meseci, kao i na značajan rast američkog dolara u odnosu na vrednost evra, odnosno konvertibilne marke.

Kako navodi sarajevski „Dnevni Avaz“, gas će poskupeti za 10 posto, dok je u periodu januar-septembar ove godine njegova cena porasla u odnosu na prošlu godinu za 23 odsto.

„Energoinvest“ je od Vlade Federacije BiH zatražio saglasnost za novu cenu gasa. Do sada su razliku povećanja cene gasa delimično subvencionisale vlade Federacije BiH i Kantona Sarajevo, zbog čega „Energoinvest“ ne može da objavi konačnu cenu za potrošače, prenosi Hina.

Iz ovog preduzeća su naveli da je s „Gasprom Eksportom“ obezbeđeno snabdevanje gasom za predstojeću zimsku sezonu.

Vlasti FBiH su prošle godine odlučile da pređu na snabdevanje gasom preko gasovoda Balkanski tok, koji se preko Bugarske i Srbije nadovezuje na Turski tok.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike