Evropljani ne znaju kako bi ograničili cenu (ruskog) gasa

07.10.2022

07:54

0

Lideri EU danas raspravljaju o o tome da li i kako ograničiti cenu gasa kako bi pomogli građanima i privredi ove zime

Evropljani ne znaju kako bi ograničili cenu (ruskog) gasa
Bojkot ruskog gasa donosi velike probleme - Copyright Profimedia

Lideri zemalja Evropske unije raspravljaće danas o tome da li i kako ograničiti cene gasa, nakon što su zemlje članice povećale pritisak na Brisel da se smanje troškovi energenata, prenosi Rojters.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen predložila je u sredu mapu puta za razgovore lidera EU o ograničenju cene gasa, nakon što su Francuska, Italija, Poljska i 12 drugih zemalja pozvale Brisel da predloži gornju granicu cene gasa u celoj EU, kao sredstvo za obuzdavanje inflacije.

Druge zemlje se protive, među njima Nemačka, najveći evropski kupac gasa, i Holandija, koje poručuju da bi ograničavanje cena moglo da ugrozi energetsku bezbednost ove zime.

Trenutna cena za gas za holandsko TTF čvorište na londonskoj ICE berzi je oko 162 evra po megavatčasu, odnosno 1.642 dolara za 1.000 kubnih metara. Krajem septembra cena je bila 2.300 dolara, a u padu je od od krja avgusta, kada je u piku biula 3.600 dolara (350 evra za megavatčas).

Rojters navodi da bi EU mogla da ograniči cenu gasa na više načina, od kojih je prvi onaj gde bi se maksimalna cena odnosila na sav gas, a to je ono što je 15 zemalja EU zatražilo od Evropske komisije, "kao hitnu meru koja će pomoći svakoj državi članici da ublaži inflatorni pritisak“.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen u pismu liderima EU u sredu je predložila da razmotre privremenu gornju granicu cena gasa, dok Komisija ne bude razvila novi indeks cena EU.

Screenshot: ICE berza
Cena gasa na ICE berzi za TTF čvorište

 

Ona nije precizirala da li će se takvo ograničenje primenjivati na trgovinu celokupnim gasom i uvozne ugovore, ili će imati ograničeniji obim.

Uz ovakvo ograničenje cene koje bi bilo privremeno rešenje, Komisija želi da definiše trajnije alternativno merilo cena gasa u Evropi, navodi Rojters.

Kad nestašica poskupi gas

Cena gasa u holandskom TTF čvorištu korišćena je kao merilo za isporuke LNG-a u Evropu, ali veliko smanjenje isporuka ruskog gasa ove godine učinilo je cenu TTF-a izuzetno promenljivom i skupljom od cena LNG-a u drugim regionima, a Brisel smatra da je zbog toga potreban novi indeks cene, navodi britanska agencija.

Zemlje poput Belgije, Italije, Poljske i Grčke iznele su vlastite ideje za ograničenje cena, koje se kreću od krute maksimalne cene do takozvane dinamičke granice, kojom bi se cene gasa u EU fiksirale na simboličan evro više od konkurentskih azijskih ponuda cena.

Fon der Lajen je izjavila u sredu da bi EU takođe trebalo da razmotri ograničenje cena EU posebno za gas koji se koristi za proizvodnju električne energije.

Komisija je u septembru predložila ograničenje cene ruskog gasa, ali je odustala od te ideje nakon što su se pobunile članice iz centralne i istočne Evrope, zabrinute da će Moskva uzvratiti prekidom snabdevanja.

Evropa se oslanjala na Rusiju za otprilike 40 odsto svojih potreba za gas pre rata u Ukrajini, a taj udeo je pao na 9 odsto nakon što je Moskva smanjila isporuke, navodi britanska agencija.

S obzirom na pad ovih isporuka, neke diplomate EU smatraju da bi ograničenje cena samo na ruski gas malo doprinelo smanjenju evropskih cena gasa i da bi više to bio kao geopolitički potez koji bi smanjio prihode Moskvi, prenosi Rojters.

Današnji razgovori lidera zemalja EU će dati Briselu smernice o tome koju vrstu mera bi podržali, a ministri energetike zemalja EU sastaju se 11. i 12. oktobra kako bi nastavili raspravu o ograničenjima cena gasa, navodi britanska agencija.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike