Evo koliko ćemo plaćati benzin narednih 7 dana

07.10.2022

12:11

0

Autor: S. G.

Cena nafte na svetskim berzama je povećana

Evo koliko ćemo plaćati benzin narednih 7 dana
Ilustracija - Copyright Profimedia

Cena nafte na svetskim berzama otišla je naviše poslednjih nekoliko dana. To je bila reakcija tržišta nakon dogovora grupe OPEK+ o oštrom smanjenju proizvodnje.

Međunarodno referentna nafta brent se trgovala juče za oko 93,29 dolara po barelu, nakon što je u sredu ojačala za 1,7 procenata, ali je danas prepodne takođe poskupela na oko 94,62 dolara, prema podacima portala oilprice.

Šta nas čeka ovog petka

Takođe, investiciona banka "Morgan Stenli" je podigla juče prognozu cene nafte za prvi kvartal 2023. sa ranije procenjenih 95 na 100 dolara po barelu. I to ne samo zbog dogovora grupe OPEK+ već i zbog embarga EU na rusku naftu (koji treba da stupi na snagu u decembru).

Cene nafte u svetu se svakako odražavaju i na naše tržište derivata pa smo poslednjih nekoliko meseci, kako je nafta bila sve jeftinija, i mi imali pad cene goriva gotovo svakog petka. Izuzetak je bila prošla nedelja, kada su cene na pumpama ostale iste kao prethodne nedelje pa smo bezolovni benzin BMB95 plaćali maksimalno 172 dinara po litru, dok je evrodizel bio 213 dinara.

Narednih sedam dana gorivo ćemo plaćati malo više - bezolovni benzin BMB95 koštaće maksimalno 175 dinara po litru, a evrodizel 216 dinara. Tako su obe vrste goriva poskupele za po tri dinara po litru.

Ilustracija 24sedam/G.M.Š.
 

 

Ograničenje još od februara

Dva miliona barela dnevno manje

Alijansa OPEK+, koja okuplja članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njihove saveznike, uključujući Rusiju, odlučila je na sastanku u sredu ove nedelje u Beču, da smanji pumpanje za dva miliona barela dnevno. Prethodno je u poslednje dve godine proizvodnja povećavana kako bi se vratila na nivo pre naglog pada zbog smanjene potražnje usled udara kovid pandemije marta 2020. godine.

Podsetimo, cene goriva se u Srbiji ograničavaju od donošnja prve uredbe o tome sredinom februara meseca ove godine. Maloprodajna cena derivata formira se, inače, na osnovu srednje veleprodajne cene koju utvrđuje Ministarstvo energetike i rudarstva, a na tu cenu dodaje se trgovačka marža od sedam dinara.

Ta cena se petkom, najkasnije do 13 časova, dostavlja Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, koje utvrđuje najviše maloprodajne cene.

Veleprodajna cena se formira na osnovu naftne formule koja prati cene derivata nafte na mediteranskom tržištu (PLATS CIF Mediteran, za luku u Đenovi), a čije se kretanje, posebno kod dizela, razlikuju od kretanja cene nafte na berzi.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike