Nafta će biti 100 dolara, prognoziraju investicioni bankari

06.10.2022

10:16

0

Analitičari u bankama podigli su cenu nafte u prognozama nakon što je OPEK+ najavio smanjenje proizvodnje

Nafta će biti 100 dolara, prognoziraju investicioni bankari
barel - Copyright AP Pixabay

Investiciona banka "Morgan Stenli" je podigla prognozu cene nafte za prvi kvartal 2023. sa ranije procenjenih 95 na 100 dolara po barelu. Razlog promene prognoze je to će dogovor grupe OPEK+ o oštrom smanjenju proizvodnje i embargo EU na rusku naftu (koji treba da stupi na snagu u decembru) dovesti do oskudne ponude.

Alijansa OPEK+, koja okuplja članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njihove saveznike uključujući Rusiju, odlučila je juče na sastanku u Beču da smanji pumpanje za dva miliona barela dnevno.

Prethodno je u poslednje dve godine proizvodnja povećavana kako bi se vratila na nivo pre naglog pada zbog smanjene potražnje usled udara kovid pandemije marta 2020. godine.

- Sada procenjujemo deficit ponude na tržištu nafte od 0,9 miliona barela dnevno u 2023. godini, u odnosu na 0,2 miliona barela dnevno ranije. Ta prognoza pretpostavlja da će ruska proizvodnja nafte pasti za 1,0-1,5 miliona barela dnevno nakon stupanja na snagu embarga EU na uvoz ruske nafte - objavio je danas "Morgan Stenli", prenosi Rojters.

Banka sada predviđa da će cena evropske nafte brent u prvom kvartalu 2023. iznositi 100 dolara po barelu umesto 95 dolara, kako je ranije prognozirala, i napominje da će nafta dostići taj nivo „brže nego što je ranije procenjivano".

Screenshot: Bloomberg
 

Međunarodno referentna nafta brent se trgovala jutros za oko 93,29 dolara po barelu, nakon što je u sredu ojačala za 1,7 procenata.

Voren Paterson, šef za strategije na robnim tržištima u holandskoj ING banci, smatra da će najavljeno smanjenje pumpanja iz OPEK+ grupe dramatično promeniti balans na tržištu nafte u ostatku 2022. i u celoj 2023. godini.

Smanjenje ponude od oko 1,1 miliona barela dnevno znači da će tržište biti uravnoteženije u četvrtom kvartalu 2022. i u velikom deficitu tokom cele 2023. godine, navodi Paterson.

- Ova najnovija akcija OPEK+ podupire našu aktuelnu prognozu cene nafte za celu 2023. od 97 dolara po barelu - dodaje on.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike