I sa srednjom školom do visokih plata: Zarađuju i do pet puta više od prosečne zarade u Srbiji

27.09.2022

10:30

0

Autor: M.M.

Svaki četvrti stručnjak u IT oblasti je završio samo srednju školu, te visoko obrazovanje nije neophodno za obavljanje ovog posla

I sa srednjom školom do visokih plata: Zarađuju i do pet puta više od prosečne zarade u Srbiji
Ilustracija - Copyright 24sedam/Profimedia

Najveći sajt za zapošljavanje IT stručnjaka Helloworld.rs i međunarodna agencija Masmi na uzorku od 1.328 profesionalca i početnika u oblasti IT industrije sproveo je istraživanje pod nazivom „Puls Srpske IT zajednice".

Istraživanje je zabeležilo rast plata, te sada prosečna zarada IT stručnjaka iznosi 1.600 evra, a 10% kandidata zarađuje čak i preko 3.000 evra, što je pet puta više od prosečne plate u Srbiji.

Pored visokih plata, sve više možemo primetiti kandidate koje u IT industriju ulaze sa srednjim obrazovanjem što pokazuje podatak da je svaki četvrti stručnjak u IT oblasti završio samo srednju školu.

Profimedia
 

Rezultati ove godine pokazuju da u IT zajednici preovlađuju muškarci, oni uzrasta 18-39 godina, sa stečenim višim ili visokim obrazovanjem. Međutim, tek oko 60% je spremno da ostane u istoj kompaniji i u narednih godinu dana, što ukazuje da je zadovoljstvo samo jedan od pokretača koji utiču na zadržavanje zaposlenih u kompaniji.

Međutim, iako su uslovi za rad u Srbiji i više nego odlični, ključni razlozi za promenu posla su već godinama isti. Gotovo trećina stručnjaka iz najbrže rastuće industrije kao prvi razlog za promenu posla navode neadekvatne plate. Kao još jedan bitan faktor za odluku o promeni posla ističe se i sporo napredovanje, te 16% njih napusti firmu iz ovog razloga.

Prva dva razloga koje navode su nešto na šta kompanija može uticati i promeniti odluku stručnjaka da ostane na trenutnom poslu, ali 15% stručnjaka navodi da im se ukazala bolja prilika zbog koje su promenili posao.

 

 

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike