U Srbiji ima 120.000 programera a danas je njihov dan

13.09.2022

08:18

0

Međunarodni dan programera obeležava se i u Srbiji, odakle za zemlju, Evropu i ceo sveta radi oko pet odsto ukupno zaposlenih građana

U Srbiji ima 120.000 programera a danas je njihov dan
Vole da šefuju - Copyright Profimedia

U svetu se danas obeležava Međunarodni dan programera, a u Srbiji je prema poslednjim procenama zaposleno njih oko 120.000.

Srbija prati evropski trend velikog porasta potražnje za ovom profesijom i brojka od 120.000 programera, što je oko pet odsto od ukupno 2,3 miliona zavanilno zaposlenih ljudi u zemlji, je samo trenutno stanje, kažu stručnjaci.

U Evropi ima više od pet miliona programera i predviđa se porast za još milion do 2028. godine.

- To je dinamična profesija u kojoj se ceni trud i znanje, a nije zanemarljivo reći i da je prosečna juniorska pozicija plaćena iznad prosečnog mesečnog dohotka u Srbiji - kaže Ivan Isailović iz kompanije „Merkle“ u Srbiji.

Tu je atraktivna i međudržavna fluktuacija radnika te je poslednjih godina broj programera samo u Evropi prešao pet miliona, a predviđa se da će do 2028. porasti za još 21 odsto, rekao je on, navodi se u saopštenju.

Kada je evropsko tržite u pitanju, najveći "uvoznici'''' programera nemački gradovi Berlin i Hamburg, London i Roterdam, ali da se beleži i razvoj portugalske IT industrije, zbog čega sve više mladih programera svoje radno mesto pronalazi u gradovima Porto i Lisabon.

Dan programera je počeo da se obeležava 2009. godine u Rusiji, a inicijativu su pokrenuli zaposleni u kompaniji „Paralel tehnolodies“.

Dan za obeležavanje je simbolički izabran - svaki 256. dan u godini, jer je to broj koji označava količinu različitih vrednosti koje se mogu predstaviti 8-bitnim bajtom - najmanjom jedinicom za predstavljanje podataka na računaru.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike