Koliko stvarno možete da uštedite na struji: I bez potrošnje EPS-u ide 700 dinara

22.09.2022

05:35

1

Štednja struje je „u modi“ i potrošači, bilo da su građani ili kompanije, presabiraju se kako da sa što manje troška prođu ono što se najavljuje kao „najteža zimu do sada“.

Koliko stvarno možete da uštedite na struji: I bez potrošnje EPS-u ide 700 dinara
usteda struje copy - Copyright Profimedia/Pixabay

U strahu od toga da energije neće biti dovoljno, od struje i gasa do mazuta, država je u plan za energetsko preživljavanje uz užurbanu nabavku (nafte) i stvaranje zaliha (gasa) uključila i mere štednje. U tim merama građanima je kao najatraktivnije predstavljena ušteda električne energije u domaćinstvima, i tu su ponuđeni prilično veliki procenti popusta na račun.

Međutim, s obzirom na specifičnost metodologije srpskog obračuna struje, procenti „umanjenja računa“ od 15 do čak 30 odsto, ne odgovaraju u stvarnosti u iznosima koje bi potencijalno štedljivi građani očekivali prema svojoj sadašnjoj potrošnji. Pa, koliko zapravo može da se uštedi?

Ako se uzme račun prosečnog domaćinstva koje mesečno troši oko 400 kilovatčasa (kWh) struje (što znači da se greje na neki drugi izvor), septembarski račun posle poskupljena struje i naknada od realnih 10 odsto iznosiće oko 5.290 dinara.

Ukoliko domaćinstvo koje ima tu prosečnu potrošnju od 400 kWh, što je racionalna potrošnja, uspe da uštedi 15 odsto, odnosno potrošnju spusti na 340 kWh, uštedeće oko 695 dinara.

Ukoliko se zaista upusti u spartansku avanturu štednje od 20 odsto, i obori potrošnju na 320 kWh platiće manje oko 925 dinara. Spuštanje potrošnje na 280 kWh je nemoguća misija, odnosno bilo bi besmisleno praktično se odreći struje da bi se uštedelo oko 1.385 dinara mesečno.

Kada se pogleda tabela, vidi se da se sa ovim uštedama dobija procentualno manji račun za 13 odsto, zatim 17 i na kraju nemogućih 26 odsto.

 

ilustracija 24sedam
 

Kao što smo spomenuli, 400 kWh je racionalna potrošnja i tu nema (mnogo) mesta za uštedu. Zbog toga je i malo verovatno da u EPS-u u drugim nadležnim institucijama tu očekuju nekakvu uštedu. Ona bi mogla da dođe samo od onih koji imaju veliku potrošnju, a to su oni koji se greju na struju.

Sa potrošnjom od 2.000 kWh mesečno i to 1.400 u nižoj i 600 kWh u višoj tarifi , račun je ako računamo jedinstvenu cenu od 8,14 dinara po kWh oko 23.785 dinara.

Ukoliko bi se uštedelo 10 odsto, potrošnja bi pala na 1.700 kWh, a račun na 20.315 dinara. To je ušteda od oko 3.470 dinara, odnosno 15 odsto.

Sa obaranjem potrošnje od 20 odsto, na 1.600 kWh, račun je manji za 4.625 dinara (19 odsto) a sa velikih „minus 30“ – 16.850, odnosno 6.935 dinara manje (29 odsto).

 

ilustracija 24sedam
 

Tek s ovim velikim potrošnjama i uštedama, dolazi se približno „obećanom“ popustu.

Zašto je to tako?

Struja je u septembru poskupela nominalno za 6,5 odsto (sa 7,65 na 8,14 dinara po kWh) ali su poskupele i naknade: obračunska snaga (sa 52,158 na 54,258 dinara po odobrenom kilovatu) i famozna naknada za podsticaj povlašćenih proizvođača, sa 0,437 na 0,801 dinar po kWh.

Popriličan skok (83 odsto) za taksu koja ide velikim proizvođačima „zelene energije“ od vode, vetra i solarnih centrala (ali ne i prozjumerima).

Ne deluje značajno ali upravo ove „takse“, uz naknadu za energetsku efikasnost, „filuju“ račun za električnu energiju čak ikada nema prave potrošnje struje.

Ukoliko bi otišli na odmor na mesec dana vaš kućni račun ipak ne bi bio na nuli jer neke takse se naplaćuju i bez potrošnje. A tu je i akciza, pa na kraju i PDV, tako da i sa „praznom“ kućom EPS-u po računu za jedan mesec dugujete minimum oko 700 dinara. I to bez famozne TV takse.

Ove takse su sada još značajnije jer na dve od njih ne ide popust koji za one koj uštede na računu za struju (u odnosu na isti mesec2021.) nudi EPS, odnosno država.

Tako popust važi samo za ono što direktno ide EPS-u – naknadu za obračunsku snagu, naknadu za trošak garantovanog snabdevača i samu cenu električne energije. Pošto popust ne važi na sve stavke računa, otud i razlika između nominalnog „popusta na račun“ i stvarne razlike u procentima.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike