Vlada presudila: Minimalac će biti 40.000 dinara

13.09.2022

09:29

0

Procentualno povećanje minimalne zarade je 14,3 odsto, kaže ministar finansija Siniša Mali

Vlada presudila: Minimalac će biti 40.000 dinara
minimalac (2) - Copyright 24sedam/Profimedia

Ministar finansija Siniša Mali je na konferenciji za novinare u Palati Srbija saopštio da će od 1. januara 2023. godine minimalna cena rada biti 230 dinara po satu. To daje prosečnu mnimalnu mesečna zarada do 40.020 dinara.

- To je procentualno povećanje od 14,3 odsto. Dakle, najveće procentualno povećanje minimalne zarade ikada. Ovde smo pokušali da balansiramo zahtev Sindikata i zahtev poslodavaca - rekao je Mali posle sednice Socijalno-ekonosmkog saveta na kojoj su predstavnici Vlade Srbije pregovarali sa predstavnicima poslodavaca i sindikata.

Odluku od minimalcu i ovoga puta je donela Vlada, jer poslodavci i sindikati nisu uspeli da usaglase dijametralno suprotstavljene stavove.

Reprezentativini sindikati, Saveza samostalnih sindikata Srbije i UGS Nezavisnost, tražili su da se minimalac poveća mnogo više, kako bi zaista pratio inflaciju i realne osnovne troškove života koje imaju oni sa najnićim platama. Njihov predlog je išao i do toga da minimalna zarada bude u protivvrednosti 400 evra.

Poslodavci su nudili do 40.000 dinara ali uz znatne olakšice države na planu smanjenja opterećenja plate porezima i doprinosima.

- Povećanje minimalne zarade povećava trošak poslodavaca za ukupno 41 milijardu dinara, dakle 350 milina evra godišnje - rekao je Mali.

Najavio je da će od 1.januara neoporezivi deo zarade iznositi 20.712 dinara i da će se umanjiti doprinos za penziono invalidsko osiguranje za jedan procenti poen.

- Minimalna cena rada je ekonomska kategorija, to nije socijalna kategorija. Minimalna cena rada je obaveza poslodavca da isplaćuje tu zaradu kako ne bi bilo otpuštanja i manje radnih mesta - rekao je Mali.

IIstakao je da će inflacija naredne godine biti oko 8,7 odsto i da povećanje zarade, donekle pokriva povećanje inflacije.

"Minimalna potrošačka korpa nije merilo"

Predstavnici ova dva sindikata su i danas pre sednice SES zatražili da se minimalna cena rada poveća, i za period do kraja godine, na 43.000 dinara a potom određuje  za 2023. na svakih šest meseci.
Sindikalci su izneli podatke po kojima je minimalna potrošačka korpa u junu 2021. godine bila nešto preko 39.334 dinara, u junu ove godine više od 44.346 dinara, a u septembru je stigla do 50.197 dinara.
Najavili su da će u slučaju da njihovi zahtevi ne budu usvojeni pozvati svoje članstvo na generalni strajk i proteste.

Krajem avgusta i grupa od 18 nevladinih organizacija i Ujedinjeni sindikati Srbije "Sloga" uputila je pismo Vladi, nadležnim ministarstvima i Uniji poslodavaca Srbije u kome su objasnili da zvanična minimalna potrošačka korpa nije pravo merilo.

- Da minimalna potrošačka korpa nije dobar parametar govori nam i njen sadržaj. Naime, po trenutnoj kalkulaciji ona podrazumeva da tročlana porodica ima na raspolaganju svega 660 dinara za hranu dnevno. Ona podrazumeva i da tročlana porodica mesečno raspolaže sa 128 dinara za obrazovanje i 1.500 dinara za troškove zdravstva – rečeno je u pismu.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike