Minimalac će biti 40.000 dinara, ako se poslodavci i sindikati ne dogovore kao Slovaci

16.07.2022

09:20

0

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da će vlada učiniti sve što je neophodno da od 1. januara minimalna zarada bude povećana sa sadašnjih 35.000 dinara na 40.000 dinara. Slovaci dogovorili 700 evra

Minimalac će biti 40.000 dinara, ako se poslodavci i sindikati ne dogovore kao Slovaci
novcanik dinari novac - Copyright Profimedia

- Kada je minimalna zarada u pitanju, mislim da jeste realno da bude 40.000 dinara. Od 15. avgusta će razgovarati poslodavci i predstavnici sindikata, ako se dogovore dobro je, ukoliko ne, od 1. septembra razgovaraćemo i mi sa njima - rekao je ministar Siniša Mali Tanjugu na pitanje da li postoje finansijske mogućnosti da minimalac dostigne 40.000 dinara.

Podsetio je da je rok do 15. septembra da se definiše iznos minimalne zarade za sledeću godinu.

- Nama je namera da idemo na dvocifreno povećanje minimalne zarade, pod uslovom da se poslodavci i sindikati dogovore, da to po prvi put bude zarada od 40.000 dinara - istakao je Mali.

Napomenuo je da je 2011. godine minimalna zarad bila 15.700 dinara.

- Mi smo je iz godine u godinu povećavali i danas je 35.000, a mi hoćemo da je povećamo na 40.000 dinara, što je veoma veliki pomak napred - naglasio je ministar finansija.

Napomenuo je da će to povećanje "pogurati" i ostale plate i otvoriti veoma veliku "rupu" kod poslodavaca, zbog čega će država teret tog povećanja preuzeti na sebe.

Veće plate u javnom sektoru

Mali je naglasio da se za jesen, osim toga, planira i paket povećanja plata u javnom sektoru koje će, takođe, biti dvocifreno i povećanja penzija.

Ministar je naveo da će sa planiranim povećanjem minimalca i plata u javnom sektoru naredne godine, prosečna plata iznositi 710 evra, a u drugoj polovini 2023. i veća.

- Mi ćemo izaći sa predlogom da taj iznos koji bi poslodavci dali za povećanje minimalne zarade radnicima opet pokrije država kroz povećanje neoporezivog dela dohotka i kroz smanjivanje nekih doprinosa. O tome ćemo još razgovarati sa njima, tako da poslodavce to ništa ne košta, a da korist imaju zaposleni u Srbiji - objasnio je Mali.

Ocenio je da je jedini pristup u uslovima krize i rasta inflacije da se minimalac poveća iznad stope inflacije, tako da zaposleni dobiju veća primanja u realnom iznosu.

Srpsko (raz)rešenje u septembru, Slovaci se već dogovorili

U Srbiji ostaje da sačekamo septembar i vidimo da li će ovoga biti nekog iznenađenja i postizanja dogovora poslodavaca i sindikata. To dosad nije bio slučaj ali uvek postoji mogućnost, pokazuje slučaj Slovačke.

U Slovačkoj, jednoj od destinacija koja je nuđena kao alternativa za ostanak na poslu radnicima koji su višak u kragujevačkom „Fijatu“, ovih je dana došlo je upravo do tog „istorijskog“ dogovora, javlja Euraktiv.

I tamo je do sada izostajao sporazum poslodavaca sindikata pa je, kao i kod nas, vlada odlučila koliki će minimalac biti. Od 2019. godine, ako nema dogovora, važi minimalac koji je 57 odsto prosečne plate unazad dve godine. Takva računica odgovara, otprilike i za trenutni minimalac i u Srbiji, nešto manje od 36.000 dinara (tačnije 35.816 dinara ili 305 evra).

U Slovačkoj koja iako takođe bivša socijalistička zemlja, ekonomski razvoj je viši tako da je 57 odsto prosečne plate 646 evra. A ove godine sindikati su uspeli da izdejstvuju da povećanje minimalca bude osam odsto - na 700 evra. Za srpske pojmove basnoslovna cifra, iako je daleko od minimalca u Nemačkoj, koji će od oktobra sa satnicom od 12 evra biti oko 2.210 evra mesečno.

Ovaj dogovor smatra se „istorijskim“ iako ovo povećanje neće čak ni izbliza pokriti ono što radnicima od plate ove godine otkine inflacija, koja je u junu bila 13,2 odsto na godišnjem nivou (u Srbiji je bila 11,9 odsto).

Sindikati nezadovoljni, prete protestima

Sindikati u Srbiji su nezadovoljni najavama iz državnog vrha da će minimalac za sledeću godinu da bude 40.000 dinara, i ne isključuju mogućnost generalnog protesta.

Sekretar Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Zoran Mihajlović izjavio je da je „prekoračen prag tolerancije“.

- Oko 50 odsto zaposlenih prima zaradu koja je malo ispod ili iznad medijane koja je oko 47.000 dinara. Minimalac ne bi smeo u ovom trenutku da bude manji od 50.000 dinara. Čini mi se da je pređen prag izdržljivosti i da nije isključen generalni protest - rekao je Mihajlović.

Mihajlović je rekao da je računica pokazala da "sindikalna" korpa, a to je stvarna korpa neophodnih namirnica, a ne ona zvanične statistike, košta 53.000 dinara.

- Ljudi su gladni, uskoro će i početak školske godine, treba obezbediti ogrev. Minimalac za 2023. godinu od 40.000 dinara je ispod naših očekivanja - rekao je Mihajlović.

Ekonomski savetnik sindikata UGS "Nezavisnost", Zoran Ristić, napominje da se još pre dva meseca tražilo vanredno usklađivanje minimalca.

- Tražili smo pre dva meseca da se minimalna zarada redefiniše i za ovu godinu i izračunali da su troškovi potrošačke korpe prešli 43.000 dinara, ali je taj zahtev ignorisan - rekao je Ristić.

Zbog toga će „Nezavisnost“ napraviti novu kalkulaciju za januar sledeće godine i ustanoviće kakvo je raspoloženje zaposlenih, a „protest nije isključen“.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike