Rebalans za veće penzije: Ministar finansija najavljuje presabiranje

09.09.2022

08:18

0

Autor: 24sedam

Novoj vladi predstoji priprema rebalansa budžeta jer sa starim se ne mogu obezbediti veće plate i penzije, kaže ministar Siniša Mali

Rebalans za veće penzije: Ministar finansija najavljuje presabiranje
sednica konstitutivna Skupštine Srbije 0108 2022 foto kaca (1) - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Država Srbija i dalje funkcioniše sa budžetom iz novembra prošle godine, pa će prvi posao nove vlade po formiranju biti rebalans postojećeg a potom i pravljenje budžeta za 2023. godinu.

- Želimo da obezbedimo novac za povećanje plata i penzija kako bismo povećali standard i da to povećanje bude veće od inflacije – rekao je ministar finansija Siniša Mali sinoć na TV.

Ministar Mali je istakao da je rebalans neophodan i zbog toga što su sada cene struje oko 10 puta veća nego prošle godine, a cena gasa osam puta.

Kako ističe, to su ogromne tektonske promene, a sve to utiče na svaki proizvod u svetu i na transport.

- To su stvari koje su neodržive za svaku ekonomiju, ne samo za srpsku. Utiče na proizvodnju, mala preduzeća propadaju. Država je imala niz mera, uspeli smo da zadržimo stabilnost javnih finansija i makroekonomsku stabilnost - rekao je Siniša Mali.

Prema ranijim najavama, penzionere očekuju dva povećanja penzija u narednim mesecima. U novembru će biti povećane za devet odsto, a od 1. januara još 11,2 odsto.

To je ukupno povećanje veće od 19 odsto, i to će dobro doći posebno za milion penzionera koji primaju manje od 30.000 dinara mesečno, odnosno za 300.000 njih koji imaju manje od 16.000 dinara.

Penzije su prethodni put bile povećane 1. januara ove godine, za 5,5 odsto. Međutim, to je povećanje uveliko pojela inflacija koja je u julu bila 12,8 odsto.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike