Fond PIO odlučio: Više para za bolji društveni život penzionera

31.03.2022

14:05

0

Autor: 24sedam

Fond PIO će opredeliti 650 miliona dinara za društveni standarda korisnika penzija

Fond PIO odlučio: Više para za bolji društveni život penzionera
Ilustracija - Copyright Profimedia

Upravni odbor Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, na sednici održanoj 30. marta 2022. godine, usvojio je predlog Odluke o troškovima rehabilitacije korisnika penzija i ceni smeštaja pratioca, po ustanovama, po danu boravka.

Finansijskim planom Fond PIO za 2022. godinu na ime društvenog standarda korisnika penzija planirana su sredstva u iznosu od 649.476.000 dinara, javlja "Glas osiguranika".

Od tog iznosa za finansiranje troškova rehabilitacije korisnika penzija u zdravstveno-stacionarnim ustanovama i banjsko-klimatskim lečilištima ove godine biće izdvojeno 552.054.600 dinara, odnosno 85 odsto od ukupnih sredstava opredeljenih prema pravilniku o društvenom standardu korisnika penzija Fonda PIO.

Preostalih 15 odsto, odnosno 97.421.400 dinara, namenjeno je za finansiranje kulturnih i sportsko-rekreativnih manifestacija čiji je cilj podsticanje integracije starijih u društvo, kao i za solidarnu pomoć korisnicima sa najnižim penzijama, koja se dodeljuje u paketima sa životnim namirnicama i sredstvima za higijenu, odnosno u proizvodima za koje se sami korisnici izjasne da su im neophodni.

- Želim da podsetim da je prošle godine na ime društvenog standarda penzionera bilo izdvojeno oko 557 miliona dinara dok je ove godine taj iznos viši za preko 92 miliona dinara – rekao je zamenik direktora Fonda PIO Relja Ognjenović.

Povećani porihodi

Prema pravilniku o društvenom standardu korisnika penzija, Fond PIO svake godine na ime društvenog standarda penzionera izdvaja 0,1 odsto od svojih prihoda.

Povećanja izdvajanja moguće je na osnovu dobrih rezultata naplate doprinosa u 2021. godini, s trend je nastavljen i u 2022. godine.

Ukupni prihodi i primanja Fonda za ovu godinu predviđeni su u iznosu 789,97 milijardi dinara. Očekivani prihodi od doprinosa su 662,4 milijarde dinara, i učestvuju u finansiranju Fonda sa 83,9 odsto. Što se tiče dotacija i transfera iz budžeta Republike Srbije, na ime nedostajućih sredstava planirano je 125,48 milijardi dinara, što predstavlja učešće u ukupnim prihodima od 15,9 odsto.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike