Prodaja stana u Zagrebu ozbiljan biznis: Za 10 godina cena skočila 42 odsto

20.10.2020

08:29 >> 09:07

0

U periodu od 2010. do drugog tromesečja 2020. godine stanarine u Evropskoj uniji porasle su 14 odsto, a cene kuća i stanova 25 odsto

Prodaja stana u Zagrebu ozbiljan biznis: Za 10 godina cena skočila 42 odsto
Copyright Profimedia

Rast cena nekretnina u Hrvatskoj u poslednjih pet godina načinio je da su kuće i stanovi u prestonici za gotovo polovinu skuplji nego pre deceniju, piše „Večernji list“. Ne znamo da li su cene prevazišle beogradskih 9.000 evra za kvadratni metara najskupljeg stana, ali skok je zaista ogroman.

Analitičar Hrvatske narodne banke, Davor Kunovac, ističe da su cene nekretnina u Hrvatskoj nakon višegodišnjeg pada počele ponovo da rastu tokom 2015. i da su do drugog tromesečja 2020. godine, u odnosu na 2015. godinu, porasle oko 29 odsto.

Pri tome su cene u Zagrebu zabeležile rast od 42odsto, na Jadranu 26 odsto, dok je u ostalim delovima Hrvatske kvadrat stambenog prostora poskupeo 13 odsto.

Cenovni bum nije zaustavljen ni tokom pandemije i karantina pa je tako Hrvatska zabeležila snažniji godišnji rast cena stambenih nekretnina u drugom tromesečju u odnosu na prosek EU.

Snažniji talas poskupljenja počeo je, nakon što je država od 2017. godine uvela subvencije za stambene kredite. Povećana je tražnja a ponuda se nije mnogo menjala, pa su cene skočile.

Od 2017. do kraja 2019. godine država je subvencionisala kredite za više od 9.400 porodica, a ove godine bi u taj krug moglo da dođe dodatnih 5.000 kupaca.

Rezultati istraživanja sugerišu da je u 2017. godini, u trenutku uvođenja prvog APN-ova programa, u Hrvatskoj došlo do dodatnog ubrzavanja rasta cena nekretnina u odnosu na spomenuta zajednička kretanja u EU.

“Rast koji je prethodio tom razdoblju očito nema veze sa subvencijama. Sveukupno, očito je da su subvencije imale učinak na povećanje cena nekretnina, ali on nije bio dominantan”, reko je Kunovac.

Hrvatski statistički zavod ističe da su u odnosu na prvi kvartal ove godine cene novih stambenih objekata od početka aprila do kraja juna bile više 3,4 odsto, dok su cene postojećih stambenih objekata zabeležile rast za 1,6 odsto.

Međutim, taj rast je bio blaži nego ranije pa je u Zagrebu zabeleženo usporavanje rasta na godišnjem nivou 12,6 na 8,7 odsto, dok je na Jadranu zabeleženo blago ubrzavanje rasta cena koje je iznosilo 5,9 odsto.

U Srbiji je u isto vreme zabeležen mali rast cena, od oko pet odsto.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike