"Za bezbednu zimu biće nam potrebne tri milijarde evra"

22.08.2022

09:51

0

Vode se pregovori sa Azerbejdžanom i o nabavci struje, i određene količine su obezbeđene, istakla je ministarka energetike Zorana Mihajlović

"Za bezbednu zimu biće nam potrebne tri milijarde evra"
Copyright Srbijagas.com, Tanjug/Rade Prelic

Potpredsednica vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas da će za obezbeđivanje energenata za predstojeću zimu biti izdvojeno više od tri milijarde evra.

- Znamo da ćemo imate povećanu potrošnju tokom zime i znamo da ćemo uvoziti struju i narednih meseci, ali će to državu mnogo da košta. Mi ćemo do kraja marta za nabavku energije i energenata potrošiti oko tri milijarde evra. Od maja, kada sam bila u Azerbejdžanu i razgovarala i sa predsednikom Alijevim i potpisala sporazum o saradnji u oblasti energetike, traju pregovori o zakupu kapaciteta, odnosno kupovini gasa iz ove zemlje od septembra naredne godine, kada bude bio završen gasovod Niš-Dimitrovgrad - rekla je Mihajlovićeva.

Kritična tačka

Istakla je da se vode pregovori sa Azerbejdžanom i o nabavci struje, da su određene količine obezbeđene, kao i da je predsednik jučerašnjim razgovorom sa predsednikom Alijevim pomogao da dobijemo dodatne količine električne energije.

Ona je dodala i da je da za obezbeđivanje dugoročne energetske stabilnosti potrebno ulaganje u kapacitete za proizvodnju energije koja koristi obnovljive izvore.

- Javna preduzeća moraju da prate politiku vlade i ministarstava, jer je naša kritična tačka sporost u realizaciji investicija, i time nisam zadovoljna. Moramo da imamo na čelu preduzeća u energetskom sektoru inovativne, brze ljude koji su sposobni da sprovode promene i koji ne zavise od lobija, već rade isključivo u interesu energetskog sektora i očuvanja energetske bezbednosti - rekla je Mihajlovićeva gostujući na Televiziji Studio B, saopštilo je ministarstvo.

Ona je navela da je ulaganje u nove kapacitete jedini način da Srbija obezbedi sigurnost i stabilnost energetskog sektora u narednim godinama.

Novi kapaciteti i ulaganja

- EPS je bio u problemu, ali je još veći problem to što se više od 30 godina nije izgradio nijedan kapacitet. Nama je potrebno da ulažemo u nove kapacitete, pre svega RHE, solarne i vetroelektrane, jer naše TE koriste ugalj lošeg kvaliteta, sa previše sumpora i pepela, to predstavlja ogromne troškove u svakom smislu za nas - rekla je ministarka.

Mihajlovićeva je zaključila da su za stabilan i održiv energetski sektor u Srbiji, od kojeg zavise i politička i ekonomska stabilnost, potrebni novi kapaciteti i nova ulaganja, te da EPS kroz strateška partnerstva učestvuje u izgradnji tih kapaciteta, što će, kako je kazala, značiti da energija dobijena iz obnovljivih izvora energije bude prvenstveno za naše potrebe, a višak za izvoz.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike