Moguće poskupljenje struje i za građane: "Nije realno da ostane ova cena“

28.04.2022

09:50

0

Ministarka energetike Zorana Mihajlović kaže da uz sva poskupljenja energenata u Evropi nije realno da struja u Srbiji ostane po ovako maloj ceni

Moguće poskupljenje struje i za građane: "Nije realno da ostane ova cena“
Profimedia - Copyright Profimedia/Pixabay

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, rekla je danas da je realno očekivati povećanje cene struje za domaćinstva, jer su trenutno najniže od svih zemalja u Evropi, i to u trenutku dok cene svih komponenti za proizvodnju struje svakodnevno rastu.

- Što se tiče cene električne energije, na stranu to što imamo najnižu cenu u Evropi, nižu i od zemalja u okruženju, ali činjenica je da je prethodnih godinu dana poskupeo ugalj, poskupela je nafta, poskupele su sve komponente za proizvodnju električne energije i nije realno da imamo ovu cenu. Ali nova cena mora da bude usklađena sa svim parametrima i da bude održiva i za EPS i za državu i za građane, jer EPS mora iz krize da izađe na nogama, a ne na kolenima, jer je to najvažnije preduzeće u zemlji -  rekla je Mihajlovićeva za RTS.

Ministarka kaže da ministartvo stoji uz EPS i da misle da su zahtevi za povećanjem realni.
- Taj novac sigurno neće ići za plate, kako pojedini mediji pišu, već za rešavanje problema koji su nastali zbog visokih cena na tržištu - rekla je potpredsednica Vlade.

Ona je, upitana o ceni gasa i uredbi o ograničenju visine cene naftnih derivata, rekla da se svakodnevno prati situacija na evropskim tržištima i da Vlada analizira stanje.

- Imamo dovoljne količine svih energenata za nesmetano funkcionisanje privrede i građana, jer smo prethodnih godinu dana ozbiljno radili na tome, ali je potrebno da svi zajedno povedemo računa i racionalnije koristimo energiju. Ovo nije normalna situacija, ovo je najgora situacija za ekonomiju i energetiku svake države i mislim da svi treba da povedemo računa. Nije realno da toplane greju ako temperatura padne ispod 12 stepeni i tako troši milion kubnih metara gasa, koje možemo da ubacimo u skladište. Smejemo se državama koje štede, umesto da svi zajedno racionalnije koristimo energiju, da više štedimo i da budemo jedinstveni kada je kriza - rekla je Mihajlovićeva, saopšteno je iz njenog kabineta.

Ograničeno i da građane i za privredu

Cena struje u Srbiji za domaćinstva je na režimu kontrolisane cene koju u krajnjoj instanci odobrava Vlada Srbije a prema prethodnom odobrenju i kalkulaciji troškova prozvodnje koje daje Agencija za energetiku Srbije.

Poslednje poskupljenje je bilo u februaru 2021. godine, kada je struja poskupela 3,4 odsto za domaćinstva i vlasnike malih radnji. Kilovat-čas od tada košta 7,9 dinara bez PDV-a.

Struja za privredu je u principu na režimu slobodnog formirnja cene, što znači da je tržišna, ali je trenutno i ona limitirana jer je Vlada „savetovala“ EPS-u, odnosno odlučiola da se cena struja ograniči na 75 evra po kilovatčasu (plus PDV) od 1. januara do 30. juna.

Na srpskom tržištu, licencu za trgovinu strujom ima 63 snabdevača, a aktivno je samo njih desetak. Zbog najpovoljnije cene struje, EPS i dalje snabdeva više 95 posto potrošača na slobodnom tržištu.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike