Radnici u Srbiji osigurani već 100 godina: Jubilej preteče Fonda PIO

02.08.2022

10:45

0

Autor: 24sedam

Prošao je čak jedan vek od početka formalno socijalnog osiguravanja zaposlenih na teritoriji Srbije

Radnici u Srbiji osigurani već 100 godina: Jubilej preteče Fonda PIO
Ilustracija - Copyright Profimedia

U godini dva jubileja, 100 godina od donošenja Zakona o osiguranju radnika i 70 godina od formiranja Republičkog zavoda a socijalno osiguranje (preteće današnjeg Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje) u Fondu PIO ističu i podatak da je na teritoriji današnje Srbije prvo rešenje penziji izdato pre gotovo dva veka.

Zakona o osiguranju radnika u Kraljevini Jugoslaviji je donet 1922. godine i tada je bio jedan najnaprednijih propisa ove vrste u Evropi, istaknuto je na instagram nalogu Fonda PIO.
Jugoslovenski propis je zasnovan na načelima socijalnog prava koja su krajem 19. veka uvedena u Nemačkoj, zemlji od koje smo preuzeli i tzv. Bizmarkov penzijski sistem.

Obuhvatao je sve rizike osiguranja koje imamo i danas, osim od nezaposlenosti, bazirao se na obaveznosti a finansirao doprinosima koji su plaćali zaposleni i poslodavci. Obuhvat je bio veoma širok, pa su u sistemu osigurani pored zaposlenih i učenici, lica na praksi, volonteri, pomorci, čak i „gastarbajteri“ odnosno naši ljudi zaposleni u inostranstvu ali i lica koja se bave kućnom radinošću.

Uredbom vlade FNR Jugoslavije 1. avgusta 1952. godine formirani su Zavodi za socijalno osiguranje po srezovima, gradovima, u republikama i pokrajinama. To su bile samostalne ustanove sa svojim finansijskim sredstvima.

Republički zavod za socijalno osiguranje (Republike Srbije), koji je formiran istom odlukom, preteča je današnjeg Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike