Penzija od bivšeg muža se može „naslediti“, ali pod jednim uslovom

24.08.2022

18:30

0

Autor: 24sedam

Iako na prvi pogled deluje nemoguće, postoji situacija kada bivši supružnik dobija dobiti pravo na porodičnu penziju nakon smrti osiguranika

Penzija od bivšeg muža se može „naslediti“, ali pod jednim uslovom
penzionerke - Copyright Profimedia

„Nasleđivanje“ penzije, odnosno dobijanje porodične penzije kada supružnik koji je osiguranik Fonda PIO premine je uobičajeno u domaćem penzijskom sistemu. Takvo pravo ostvaruju i muškarci i žene koji su (bili) u braku sa preminulim.

Međutim, iako deluje nelogično, takvo pravo u određenoj situaciji mogu da dobiju i oni koji nisu više bili u braku sa preminulim osiguranikom.

Takav slučaj naveli su na instagram nalogu Fonda PIO, kao odgovor na pitanje jedne bivše supruge koja se interesovala da li ima pravo na penziju bivšeg muža, od koga se razvela nakon 23 godine braka u kome imaju dvoje zajedničke dece.

Iz Fonda odgovaraju da je to moguće ali samo u jednom slučaju, a to je ako postoji sudska odluka o izdržavanju. Ukoliko je bivši supružnik obavezan za života da izdržava nekadašnjeg bračnog partnera, ta obaveza se produžuje i nakon njegove smrti i proširuje i na „nasleđivanje“ njegove penzije.

Međutim, i tu postoji ograničenje, ističu iz Fonda. Bivši supružnik penziju prima samo za period i pod uslovima pod kojima važi sudska odluka o izdržavanju.

Dužina trajanja bivšeg braka, kao i to da li postoje zajednička deca ili ne, nema značaja za dobijanje porodične penzije.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike