Ko prima invalidsku penziju ne sme da radi ove stvari, inače će biti kažnjen!

03.02.2022

07:07

0

Autor: 24sedam

Šta su donela nova pravila PIO fonda

Ko prima invalidsku penziju ne sme da radi ove stvari, inače će biti kažnjen!
kcs sneg penzioneri stake stap 1401 2022 foto kaca (1) - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Fond PIO uveo je nedavno neka nova pravila za korisnike invalidske penzije, a u slučaju da invalidski penzioneri uđu u osiguranje po nekoj od zakonom nedozvoljenih osnova, mogu biti pozvani na kontrolni pregled.

Ovo su najbitnije izmene:

- Korisnik invalidske penzije ne može se ponovo zaposliti, tj. ne može zaključiti ugovor o radu, ali može raditi po ugovoru o delu, autorskom ugovoru i slično.

- Korisnik invalidske penzije može biti upisan u Agenciji za privredne registre (APR) kao osnivač i vlasnik privrednog društva (d.o.o.), ali ne može raditi u privrednom društvu, što znači da ne može biti upisan u APR kao direktor, niti zastupnik preduzeća.

- Korisnik invalidske penzije ne može obavljati bilo kakve poslove upravljanja i ne može imati bilo kakva poslovodstvena ovlašćenja u privrednom društvu.

- Invalidski penzioneri, u slučaju da uđu u osiguranje po nekoj od zakonom nedozvoljenih osnova mogu da budu pozvani na kontrolni pregled, što podrazumeva ponovnu ocenu radne sposobnosti da bi se preispitala ranije utvrđena invalidnost.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike