Saznajte kolika će vam biti penzija: Evo kako da dođete do tačnog iznosa

18.01.2022

06:35

3

Autor: 24sedam

Računica se sastoji, objašnjavaju stručnjaci, iz proizvoda tzv. ličnog i opšteg boda, a na osnovu toga može se dobiti iznos buduće penzije

Saznajte kolika će vam biti penzija: Evo kako da dođete do tačnog iznosa
Copyright Pixabay

Nova pravila za žene u Srbiji za odlazak u penziju počela su da važe od 1. januara, pa će tako pripadnice nežnijeg pola u penziju ići sa 63 godine i četiri meseca života, što je za dva meseca duže. Potreban broj godina radnog staža ostaje isti i iznosi minimum 15 godina.

Ovakve promene predviđene su izmenama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju iz 2014. godine, a trajaće do 2032. godine, kada će žene moći da idu u penziju sa 65 godina starosti, identično kao muškarci.

Najznačajniji lični koeficijent

Ipak, ono što najviše zanima i žene i muškarce, je - koliko će im iznositi mesečna primanja kada odu u penziju.

Iako je računica izuzetno komplikovana, i sastoji se iz proizvoda tzv. ličnog i opšteg boda, može se doći do nekog okvirnog iznosa koji svako od nas, u skladu sa sadašnjom zaradom, može da očekuje.

Naime, kako objašnjavaju stručnjaci, da bismo došli do tzv. ličnog boda potrebno je da izračunamo lični koeficijent. On se dobija tako što se svaka naša godišnja zarada podeli sa prosečnim republičkim zaradama u odgovarajućim kalendarskim godinama, pa se zbir dobijenih iznosa podeli sa godinama staža.

Nakon dobijenog koeficijenta on se pomnoži sa godinama staža da bi se dobio tzv. lični bod. Na kraju se tako dobijeni iznos pomnoži sa opštim bodom koji od januara 2020. godine iznosi 862 dinara.

Uz minimalac penzija oko 18.000

U svakom slučaju, što je veća zarada, i penzija će biti veća, i to u odnosu na prosečnu platu u zemlji. Slično tome, što je više godina staža osiguranja, i iznos penzije biće veći.

Ilustracija/Pixabay
 

Kako su svojevremeno sračunali u Fiskalnom savetu Srbije, građani koji su 40 godina radili za minimalac, koji od ove godine iznosi 35.000 dinara, mogu da računaju na penziju od oko 18.500 dinara.

S druge strane, naveli su eksperti, svi oni koji su u toku radnog veka mesečno dobijali oko 50.000 dinara, uz staž od 40 godina, imaće penziju od 26.500 dinara. Takođe, zaposleni sa platom od 70.000 dinara dobiće penziju od 37.000 dinara, dok oni koji zarađuju 90.000 dinara tokom 40 godina staža mogu da računaju na penziju od 47.800 dinara.

Podsetimo, prosečna penzija u Srbiji (za novembar) iznosi tačno 29.374 dinara, dok je minimalna penzija nešto veća od 16.000 dinara. Najviše najstarijih građana (oko 17 odsto) dobija između 15.000 i 20.000 dinara mesečno, a oko 12 odsto između 10.000 i 15.000 dinara mesečno.

Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović
 

Sve se duže radi...

Penzionerima i ove godine, kao i prethodnih, sleduje povišica u skladu sa tzv. švajcarskom formulom, a za 2022. godinu iznosiće 5,5 odsto. Takođe, prema najavama iz Ministarstva finansija, najstarijim građanima sleduje i jednokratna novčana pomoć početkom februara od 20.000 dinara, što je predviđeno i budžetom za 2022.

Inače, u velikom broju razvijenih zemalja povećava se starosna granica za penzionisanje, i to ne zbog vitalnosti građana i sve dužeg životnog veka, nego pre svega zbog (ne)održivosti penzionih sistema.

Pixabay/PICNIC-Foto-Soest
 

Tako, na primer, i vlasti u Japanu planiraju da povećaju starosnu granicu za penzionisanje državnih službenika, i to sa 65 na 70 godina starosti, a nove zakone imaju i Crna Gora, Hrvatska i Poljska. U narednih 10 godina njihovi najstariji građani će moći u penziju sa navršenih 67 godina. Velika Britanija i Finska u međuvremenu će povećati granicu na 68 godina.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike